Δύο παραιτήσεις Βέλγων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης – Δεν έγιναν δεκτές

Δύο παραιτήσεις Βέλγων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης – Δεν έγιναν δεκτές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την παραίτησή τους από τη βελγική κυβέρνηση υπέβαλαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μετά την αποκάλυψη ότι ο καμικάζι Ιμπραήμ ελ Μπακραουί είχε απελαθεί όχι μία αλλά δύο φορές ως πιθανός τζιχαντιστής από την Τουρκία, χωρίς να ασχοληθούν μαζί του οι βελγικές αρχές. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγές τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικό πλήγμα.

Μετά την εξέταση εικόνων από τον σταθμό Μάλμπεκ, όπου εκτυλίχθηκε το δεύτερο σκέλος των επιθέσεων της Τρίτης, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο έτερος αδελφός Μπακραουί, ο 27χρονος Χαλέντ, που ανατινάχθηκε εκεί, είχε συνεργό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συνεργός αυτός σκοτώθηκε, πράγμα που οδηγεί τις Αρχές να θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον δύο οι εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη, ένας από το αεροδρόμιο και ένας από τον σταθμό.

Ο Χαλέντ ελ Μπακραουί συνδέεται άμεσα και με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, μετά τις οποίες εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης επειδή νοίκιασε το διαμέρισμα στο Σαρλερουά το οποίο χρησιμοποίησαν οι βομβιστές. Οσο για τον Ιμπραήμ ελ Μπακραουί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι μετά την απέλασή του προς την Ολλανδία, τον Ιούλιο του 2015, επέστρεψε στην Τουρκία, απ’ όπου απελάθηκε ξανά στα μέσα Αυγούστου. «Υπέβαλα την παραίτησή μου, το ίδιο και ο (υπουργός Δικαιοσύνης) Κουν Χιν», δήλωσε χθες ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν. «Εγιναν δύο ειδών λάθη. Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης και στο επίπεδο του συνδέσμου μας στην Τουρκία, κάτι που εμπλέκει τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Οι παραιτήσεις μας δεν έγιναν δεκτές, συνεχίζουμε», είπε ο Γιαμπόν, που ανήκει στη δεξιά Νέα Φλαμανδική Συμμαχία.

Προκειμένου να συλλάβουν τον Ελ Μπακραουί πέρυσι το καλοκαίρι, οι βελγικές αρχές δεν χρειαζόταν καν να ερευνήσουν τις τουρκικές υποψίες ότι πρόκειται για τζιχαντιστή. Μπορούσαν απλώς να εφαρμόσουν τον νόμο για την παραβίαση των περιοριστικών όρων του, καθώς είχε εκτίσει ποινή για κλοπές και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών και ήταν ελεύθερος υπό όρους.

Οι Αρχές θεωρούν ότι μία από τις επιδιώξεις των Βέλγων τζιχαντιστών ήταν ενδεχομένως να επιτεθούν σε κάποιο από τα επτά βελγικά πυρηνικά εργοστάσια, καθώς είχαν εγκαταστήσει κάμερα παρακολούθησης μπροστά στο σπίτι αξιωματούχου που συνδέεται με τη βελγική πυρηνική βιομηχανία. Στις αρχές Μαρτίου, πάνω από 150 στρατιώτες τοποθετήθηκαν στη φύλαξη των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ, μόλις εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις της 22ας Μαρτίου, όλο το μη απαραίτητο προσωπικό έλαβε εντολή να αποχωρήσει από τα βελγικά πυρηνικά εργοστάσια. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον πυρηνικού εργοστασίου είναι ένα ακόμη επιχείρημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο, που δέχεται ούτως ή άλλως πιέσεις από τη Γερμανία να κλείσει τους πιο γηρασμένους και επικίνδυνους αντιδραστήρες. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο πυρήνας των Βρυξελλών επέσπευσε τη δράση του μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Ο Αμπντεσλάμ, που είχε λάβει μέρος στις επιθέσεις κατά του Σταντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε χθες μέσω του συνηγόρου του ότι δεν θα προσπαθήσει να εμποδίσει την έκδοσή του στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχασε τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους στις εκρήξεις, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε χθες να υπερασπιστεί τις βελγικές αρχές. «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω», είπε ο Γιούνκερ. «Υπήρχε τρομοκρατία στη Βρετανία και τη Γερμανία τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80, υπήρχε τρομοκρατία στην Ισπανία και την Ιταλία και πιο πρόσφατα στη Γαλλία. Πρέπει να σταματήσουν τα κηρύγματα προς το Βέλγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT