Απώλειες 11,78% στο Χ.Α. από την αρχή του έτους

Απώλειες 11,78% στο Χ.Α. από την αρχή του έτους

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπαναλειτουργεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και τα υπόλοιπα 27 χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την αργία του καθολικού Πάσχα. Ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει από τις 557,04 μονάδες και απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος. Οπως φαίνεται, ο τρίτος μήνας του 2016 εξελίχθηκε θετικά για το Χρηματιστήριο, καθώς καταγράφεται άνοδος 7,8% του Γενικού Δείκτη. Από το ξεκίνημα του 2016 η Αθήνα έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που σημείωνε ειδικά μέσα στον Φεβρουάριο και ήδη ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αρνητική απόδοση 11,78%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου εστιάζεται στα ετήσια αποτελέσματα των 218 εισηγμένων. Η εικόνα που προκύπτει είναι μάλλον αρνητική, καθώς είναι εμφανέστατη η λογιστική επίπτωση από ένα ιδιαίτερα άσχημο τρίτο τρίμηνο 2015 εξαιτίας της εφαρμογής των capital controls. Εάν εξαιρεθεί μία μικρή ομάδα εισηγμένων που δεν ξεπερνά τις 30, η πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιμετώπισε πρόβλημα από τα capital controls κυρίως να καλύψουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, ειδικά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2015. Οι εξαγωγικές εισηγμένες είχαν το πλεονέκτημα ότι διατηρούσαν επαρκή ταμειακά αποθέματα στο εξωτερικό μέσω των θυγατρικών τους και έτσι δεν εμφάνισαν καθυστέρηση στην καταβολή των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους.

Αναφορικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου, οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη των συζητήσεων του κουαρτέτου με την κυβέρνηση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θεωρώντας σε μεγάλο ποσοστό ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τέλος, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) θα ξεκινήσει σήμερα από τις 844 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή