Μάχη Ομπάμα κατά καρτέλ και συμφωνιών φοροαποφυγής

Μάχη Ομπάμα κατά καρτέλ και συμφωνιών φοροαποφυγής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 370 δισ. δολάρια ανέρχεται η αθροιστική αξία των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις που εμπόδισε η αμερικανική κυβέρνηση από την αρχή της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα το 2009, επικαλούμενη την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού και την ανάγκη να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα των ΗΠΑ και την απασχόληση στη χώρα. Με αφορμή την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης που προτείνοντας νέους κανόνες υπονόμευσε στην αρχή της εβδομάδας την εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer από την Allergan, σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times παρατηρεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ακυρώσει περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις κολοσσών από όσες οι κυβερνήσεις Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους μαζί.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, στην περίπτωση Allergan-Pfizer κίνητρο της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν να αποτρέψει τη μεταφορά της νέας μεικτής εταιρείας στην Ιρλανδία, στην οποία έχει την έδρα της η Allergan, από όπου θα μπορούσε να στερήσει από το αμερικανικό κράτος φορολογικά έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάλογη περίπτωση είναι εκείνη της επίσης φαρμακευτικής AbbVie που το 2014 ανακάλεσε την πρότασή της για εξαγορά της Shire. Και τότε η αμερικανική κυβέρνηση είχε σπεύσει να τροποποιήσει τους κανόνες για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, καθώς και πάλι ο στόχος της εξαγοράς είχε έδρα στην Ιρλανδία και θα συνεπαγόταν διαφυγή φορολογικών εσόδων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα μπλόκαρε, άλλωστε, σειρά συγχωνεύσεων μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενη την ανάγκη να προστατεύσει τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο. Πέρυσι η Comcast απέσυρε την προσφορά της για εξαγορά της Time Warner Cable έναντι 71 δισ. δολαρίων, όπως και το 2011 η ΑΤ&Τ τη δική της για εξαγορά της T-Mobile US έναντι 39 δισ. δολαρίων. Σε παρόμοιες ενστάσεις προσέκρουσε η απόπειρα της Nasdaq να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Δεν τόλμησαν Κλίντον, Μπους

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα, εκείνη του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, δεν εμπόδισε παρά μία και μοναδική μεγάλη συγχώνευση, την εξαγορά της Hughes Electronic από την εταιρεία δορυφορικής τηλεόρασης EchoStar έναντι 27 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τον προηγούμενο Δημοκρατικό ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Μπιλ Κλίντον, η κυβέρνησή του μπλόκαρε μόνο δύο μεγάλες συμφωνίες: την εξαγορά της βιομηχανίας στρατιωτικού υλικού Northrop Grumman από τη Lοckheed Martin έναντι 12 δισ. δολαρίων και της Sprint από τη MCI World Com έναντι 125 δισ. δολαρίων. Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν προκαλέσει δυσφορία στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ. Οι «παθούσες» Allergan και AbbVie σχολίασαν πως ο Λευκός Οίκος οικοδομεί μια «τεχνητή φυλακή για τις φαρμακοβιομηχανίες αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πολύ υψηλής φορολογίας στις ΗΠΑ». Σύμφωνα, άλλωστε, με πηγές επενδυτικών τραπεζών, η κυβέρνηση υπέκυψε στην επιχειρηματολογία των αριστερών, που προέρχεται από την αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση. Η αμερικανική κυβέρνηση τόνισε, πάντως, διά στόματος της εισαγγελέως Λορέτα Λιντς, πως «οι συγχωνεύσεις μεγάλων ανταγωνιστικών βιομηχανιών, ιδιαιτέρως σε βιομηχανίες με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών, μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT