Χωρίς ρεύμα 4 ώρες καθημερινά η Βενεζουέλα

Χωρίς ρεύμα 4 ώρες καθημερινά η Βενεζουέλα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνονται δραματικά οι οικονομικές συνθήκες στη Βενεζουέλα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προγραμματίζει τετράωρες διακοπές ρεύματος καθημερινά σε δέκα από τις πιο πυκνοκατοικημένες και βιομηχανικές περιφέρειες για χρονικό διάστημα άνω των 40 ημερών, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν αυξηθεί οι ημέρες αργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους και έχει μειωθεί στο εξάωρο η εργάσιμη ημέρα στα υπουργεία και τις κρατικές εταιρείες. Παράλληλα, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα έχουν δεχθεί συστάσεις για την εκλογίκευση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο αποδίδει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας. Να σημειωθεί ότι από το φράγμα Γκούρι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, παράγεται το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βενεζουέλα. Επικριτές του Μαδούρο και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές προκειμένου να αναπτυχθούν εναλλακτικές πηγές ηλεκτροδότησης αντί της υδροηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται εκτενώς σήμερα. Με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια, καθώς γραφεία και εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά για ένα ορισμένο διάστημα σε ημερήσια βάση.

Ούτε μπίρα…

Οι πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας ήδη δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Η Βενεζουέλα εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και βασικά αγαθά, από λάδι για μαγειρική μέχρι χαρτί υγείας. Σύντομα, οι πολίτες της χώρας αναμένεται να μην έχουν ούτε μπίρα… Η εταιρεία Empresas Polar SA ανακοίνωσε πως θα παύσει την παραγωγή μπίρας μέχρι τα τέλη του μήνα, επειδή δεν διαθέτει συνάλλαγμα σε δολάρια για να εισάγει κριθάρι. Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι τα πρόσφατα μέτρα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο εκτιμά πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, καθώς εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή