Σε πτώση η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού

Σε πτώση η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 και τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων διαφόρων ειδών ηλεκτρολογικού υλικού.

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της IBHS, η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ την τελευταία διετία σημειώθηκαν ενδείξεις ομαλοποίησης. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2014 σε όγκο 11 εκατ. κυβ.μ. βάσει των αδειών που εκδόθηκαν και υποχωρώντας κατά 5,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ετσι, την τελευταία δεκαετία ο οικοδομικός όγκος εμφάνισε σωρευτική υποχώρηση 89%.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο με την τραπεζική αργία.

Το δυσμενές αυτό κλίμα επέδρασε αρνητικά στον κλάδο, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου τους πρώτους 11 μήνες του έτους υποχώρησε περαιτέρω κατά 6,8% σε ετήσια βάση.

Ο όγκος παραγωγής κινήθηκε αρνητικά έως και τον Ιούλιο, όταν και ο ρυθμός υποχώρησης εντάθηκε σε 19%, καθώς τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής των περισσοτέρων επιχειρήσεων, αλλά και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές και πελάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT