Μήνυση από κατοίκους της Ειδομένης

Μήνυση από κατοίκους της Ειδομένης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Τόσκα κατέθεσαν, ενώπιον της εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, έξι κάτοικοι της Ειδομένης, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Ξανθούλα Σουπλή, για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό.

Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς καταγγέλλεται –μεταξύ άλλων– η «πλήρης απουσία κρατικού ελέγχου από καταυλισμούς καίριας σημασίας, όπως ο καταυλισμός της Ειδομένης, με ευθύνη κυρίως του ως άνω μηνυόμενου, ο οποίος δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και έχει επιτρέψει να γίνει η περιοχή ένα ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι «στον οικισμό μας καθημερινά προκαλούνται φθορές και βανδαλισμοί στα σπίτια του χωριού αλλά και στις δημόσιες υποδομές, αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς κανέναν έλεγχο εισέρχονται στα σπίτια μας και τα καταστρέφουν». Επισημαίνεται δε ο κίνδυνος «που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ως προς την υγεία τους ή ακόμη και τη ζωή τους, ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας από αρμόδια κρατικά όργανα».

Υπό τις παραπάνω συνθήκες –αναφέρεται– τελείται μια σειρά από ποινικά αδικήματα, όπως αυτά της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παραβίασης μέτρων για την παράλειψη ασθενειών κ.ά.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του κυβερνητικού συντονιστικού για τους πρόσφυγες, στην Ειδομένη χθες το πρωί βρίσκονταν 9.440 άτομα εντός του καταυλισμού, ενώ επιπλέον 1.061 βρίσκονται στο Πολύκαστρο, στο Plaza.

Συνολικά, 54.430 πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν στη χώρα χθες, εκ των οποίων 2.030 παραμένουν ακόμα στο λιμάνι του Πειραιά. Ξεπερνούν τις 3.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ψευδείς τις ανακοινώσεις για απεργία πείνας στο Ελληνικό «για το άθλιο φαγητό και νερό». Σημείωσε μάλιστα πως τη σίτιση έχει αναλάβει ο Στρατός, ενώ το νερό είναι πόσιμο και παράγεται από την ΕΥΔΑΠ.

Στους 63 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν στις 10 Μαΐου στα ελληνικά νησιά (οι 57 στη Λέσβο). Ο μέσος όρος αφίξεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου είναι 59 άτομα, έναντι 115 τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο ένας στους δύο είναι Σύρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή