Προβληματίζει ο οδικός χάρτης για το χρέος

Προβληματίζει ο οδικός χάρτης για το χρέος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική να μετατεθεί για ή να παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τον προσδιορισμό του «οδικού χάρτη» για το χρέος απασχολεί την κυβερνητική ηγεσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και παρά τους πανηγυρικούς τόνους που έσπευσε να υιοθετήσει το Μαξίμου για την απόφαση του Eurogroup, το θέμα παράτασης της συζήτησης για το χρέος απασχόλησε το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Εκεί, κατά την ενημέρωση που έγινε από τους συναρμόδιους υπουργούς, επισημάνθηκε ότι ενώ δεν αποκλείεται οι αποφάσεις των εταίρων να ανακοινωθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί εκεί μια παράταση για ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων προς το τέλος του καλοκαιριού. Στην ανάλυση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ότι παραμένει θετικό πως η συζήτηση για συγκεκριμένες αποφάσεις αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους έχει δρομολογηθεί, αλλά και ότι «τυχόν μετάθεση των οριστικών ανακοινώσεων για τον Σεπτέμβριο δεν είναι απαραιτήτως κάτι αρνητικό», καθώς η εκτίμηση είναι πως μέχρι τότε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα έχουν βελτιωθεί περισσότερο, δεδομένων των αναμενόμενων υψηλών επιδόσεων της τουριστικής περιόδου και, ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση, έχοντας να επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα, θα μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη στις διεκδικήσεις της. «Ας μη μας φοβίζει εάν δούμε μια τέτοια εξέλιξη», ήταν η αποστροφή με την οποία έκλεισε η σχετική συζήτηση.

Στην κυβέρνηση διατηρούν τόνους αισιοδοξίας για τις εξελίξεις και έσπευσαν να υποδεχθούν με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσιοποίηση από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt της πρότασης του Κλάους Ρέγκλινγκ για αγορά μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM, ως «εργαλείο» αναδιάρθρωσής του. Μιλούν, μάλιστα, για μια εξέλιξη η οποία, εφόσον υλοποιηθεί, πολιτικά θα ενισχύσει πάρα πολύ την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, καθώς θα μπορεί να υποστηριχθεί ότι υποβαθμίσθηκε ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πέραν των μειωμένων υποχρεώσεων που θα προκύψουν από έναν τέτοιο διακανονισμό.

Η προσοχή εστιάζεται τώρα στις συζητήσεις στο Euroworking Group, οι οποίες δεν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα. Πηγές του Μαξίμου θεωρούν πιο πιθανό να παραταθούν οι σχετικές συζητήσεις μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να υπάρχει χρόνος, ακολούθως, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το ν/σ με τις τελικές ρυθμίσεις για τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα πρέπει να ψηφισθεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου για να οριστικοποιηθούν εκεί οι αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στον απόηχο των πανηγυρικών τόνων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, χθες το Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι «επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας, και έχασε». Ειδικότερα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση προσάπτει καιροσκοπισμό και πολιτικές κινήσεις για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, με μοναδικό κριτήριο την επίτευξη πολιτικών κερδών, και προσθέτει την εκτίμηση ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ν.Δ. προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το αίτημα για εκλογές, το οποίο είχε στηρίξει αποκλειστικά στην προσδοκία μη επίτευξης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT