10 Κάστρα του παραμυθιού

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρυλικά σύμβολα δύναμης και εξουσίας αλλά και αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, αποτελούν κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής ιστορίας και γοητεύουν μέχρι σήμερα τον επισκέπτη.

1. Örebro, Σουηδία

Μερικά από τα δωμάτια αυτού του εντυπωσιακού μεσαιωνικού κάστρου χρησιμοποιούνται σήμερα ως αίθουσες διδασκαλίας για τους μαθητές του γυμνασίου Καρολίνσκα, ενώ πολλοί από τους χώρους του διατίθενται για συνέδρια, εκθέσεις έργων τέχνης και μουσικές εκδηλώσεις. Εδώ και περισσότερα από 700 χρόνια είναι ο ακοίμητος φρουρός της γέφυρας που ενώνει το νησάκι του ποταμού Σβάρταν, όπου βρίσκεται, με την ηπειρωτική χώρα. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως βασιλική κατοικία, φυλακή (στους τοίχους του τέταρτου ορόφου διακρίνονται ακόμα οι λέξεις που χάρασσαν οι φυλακισμένοι) αλλά και στρατώνας.

2. Castelul Peles, Ρουμανία

Oταν το 1866 ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη τοποθεσία των Καρπαθίων, γοητεύτηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της, που διέταξε να κατασκευαστεί εκεί ένα κάστρο το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως θερινή κατοικία του και κυνηγότοπο. Η ανέγερσή του κόστισε περίπου 120 εκατ. σημερινά δολάρια και το «εργοτάξιο» απασχόλησε 300-400 άντρες από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Τσεχία. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό.

3. Castelul Corvinilor, Ρουμανία

Εχει να επιδείξει ενδιαφέρουσα κινηματογραφική… καριέρα, καθώς στους χώρους του έχουν γυριστεί αρκετές χολιγουντιανές παραγωγές. Επίσης ήταν μία από τις στάσεις της «διαδρομής» του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Ενα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα στα ερείπια ενός παλιού οχυρού, σε ένα βράχο κοντά στον μικρό ποταμό Ζλάστι. Ο θρύλος λέει ότι το πηγάδι βάθους 30 μ., που βρίσκεται κοντά στο παρεκκλήσι του κάστρου, έσκαψαν σε διάστημα 15 ετών Τούρκοι φυλακισμένοι με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

4. Chateau de Chenonceau, Γαλλία

Ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα πάνω σε μια αψιδωτή γέφυρα στην κοιλάδα του Λίγηρα και εκτείνεται από τη μία έως την άλλη όχθη του ποταμού Σερ. Είναι γνωστό και ως Κάστρο των Κυριών, καθώς την ιστορία του ανά τους αιώνες διαμόρφωσαν μερικές από τις ισχυρότερες γυναίκες της χώρας, όπως η Αικατερίνη των Μεδίκων και η Μαντάμ Ντιπέν, εξέχον μέλος της γαλλικής αριστοκρατίας που διοργάνωνε στους χώρους του φιλοσοφικές βραδιές με προσκεκλημένους τον Βολταίρο, τον Ρουσό και άλλους διαφωτιστές. Μετά το Παλάτι των Βερσαλλιών, είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα château της Γαλλίας. Διαθέτει εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης, με πίνακες των Τιντορέτο, Ρούμπενς, Βαν Ντάικ, κ.ά.

5. Egeskov Slot, Δανία

Σύμφωνα με το μύθο, για τη θεμελίωσή του χρειάστηκε ένα ολόκληρο δάσος από βελανιδιές, εξ ου και το όνομά του (η δανέζικη λέξη Egeskov σημαίνει «δάσος βελανιδιάς»). Η επιβλητική του πρόσοψη καθρεφτίζεται στην επιφάνεια μιας μικρής λίμνης και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο αναγεννησιακό κάστρο που περιβάλλεται από νερό στην Ευρώπη. Στους χώρους του, που λειτουργούν ως πάρκο αναψυχής για όλη την οικογένεια, εκτίθενται μια σειρά από εξαιρετικές συλλογές -vintage αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μοτοσικλετών, παλαιών παιχνιδιών, κ.ά.- και το Titania’s Palace, το διασημότερο ίσως κουκλόσπιτο του κόσμου.

6. Kylemore Abbey, Ιρλανδία

Λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι του Τάγματος των Βενεδικτίνων. Οι καλόγριες εγκαταστάθηκαν εκεί το 1920, όταν εκδιώχθηκαν από το Βέλγιο στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανοικοδομήθηκε το 1867 ως ιδιωτική κατοικία ενός πλούσιου Λονδρέζου γιατρού. Εκατό μάστορες εργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια για την κατασκευή των περισσότερων από τα 70 δωμάτιά του (33 κρεβατοκάμαρες, 4 μπάνια, 4 καθιστικά, αίθουσα χορού, βιβλιοθήκη, δωμάτιο μελέτης, σχολική αίθουσα, κ.λπ.), που καταλάμβαναν συνολική επιφάνεια 3.700 τ.μ. Σήμερα, οι υπέροχοι βικτωριανοί κήποι που περιβάλλουν το κτήμα είναι ανοιχτοί για το κοινό.

7. Bodiam Castle, Αγγλία

Στέκεται αγέρωχο εδώ και περισσότερους από έξι αιώνες στην περιοχή του ανατολικού Σάσεξ. Ο θρύλος λέει ότι χτίστηκε από έναν ιππότη του βασιλιά Εδουάρδου Γ΄ για να αποτρέψει γαλλική εισβολή κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Η τάφρος που το περιβάλλει και η γύρω περιοχή διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να αναδεικνύουν τη μεγαλοπρέπειά του. Το κάστρο έχει τετράγωνο σχήμα, με τέσσερις κυκλικούς πύργους σε κάθε γωνία και τρεις τετράγωνους κεντρικούς πύργους στα νότια, ανατολικά και δυτικά τείχη. Ωστόσο, παρότι το κέλυφός του στέκει επιβλητικό, από το εσωτερικό του έχουν απομείνει μόνο ερείπια.

8. Burg Hohenzollern, Γερμανία

Ξεχωρίζει σαν στέμμα στην κορυφή του ομώνυμου ακρωτηρίου, σχεδόν 50 χλμ. νότια της Στουτγκάρδης και υποδέχεται συνολικά 300.000 επισκέπτες το χρόνο. Η ιστορία του ξεκινά στις αρχές του 11ου αιώνα, η σημερινή εκδοχή του όμως χτίστηκε μεταξύ 1454 και 1461. Φιλοξενεί σημαντικά κειμήλια, όπως το στέμμα του βασιλιά Γουλιέλμου Β΄ και ένα γράμμα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον προς τον βαρόνο Von Steuben για τη συμβολή του στην Αμερικανική Επανάσταση.

9. Neuschwanstein, Γερμανία

Την κατασκευή του παρήγγειλε -και χρηματοδότησε από την προσωπική περιουσία του- ο Λουδοβίκος Β΄ της Βαυαρίας, αντλώντας έμπνευση από τα αφιερωμένα στη γερμανική μυθολογία οπερατικά έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Οι εργασίες για την ανέγερσή του ξεκίνησαν το 1869, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, ενώ είναι ζήτημα αν τελικά ο ίδιος πέρασε περισσότερες από 170 ημέρες στο παραμυθένιο οίκημα που προοριζόταν για εξοχικό του. Ετησίως υποδέχεται 1,3 εκατ. επισκέπτες. Το παραμυθένιο Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην Disneyland αποτελεί αντίγραφό του.

10. AlcAzar de Segovia, Ισπανία

Πηγή έμπνευσης του Γουόλτ Ντίσνεϊ για το κινηματογραφικό Κάστρο της Σταχτοπούτας, υπήρξε σημαντικό οχυρό στα χρόνια της αραβικής κυριαρχίας (μάλιστα σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο ίδιο σημείο είχαν κατασκευάσει και οι Ρωμαίοι φρούριο) και πέρασε σε χριστιανικά χέρια τον 12ο αιώνα. Εχει χρησιμοποιηθεί ως βασιλικό παλάτι, φυλακή και στρατιωτική ακαδημία. Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1862 και ανακατασκευάστηκε ακολουθώντας πιστά το πρωτότυπο. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί τα στρατιωτικά αρχεία της Ισπανίας. Ξεχωρίζουν η Sala de las Piñas, με τους 392 «σταλακτίτες» σε σχήμα ανανά, και η Sala de los Reyes, με την τρισδιάστατη τοιχογραφία με τα 52 γλυπτά που αναπαριστούν Ισπανούς μονάρχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή