Μανιάτικη σάτιρα: ένα άγνωστο είδος λογοτεχνίας

Μανιάτικη σάτιρα: ένα άγνωστο είδος λογοτεχνίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα άγνωστο, στο ευρύ ελληνικό κοινό, λογοτεχνικό είδος, την μανιάτικη σάτιρα θα είναι αφιερωμένη η πολιτιστική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί αύριο (25/5) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο – οδός Φίλωνος 29), στις 19:00. Η εκδήλωση θα έχει θέμα «Η σάτιρα στη Μάνη» και στοχεύει να συμβάλει στη διάδοση αυτού του ιδιαίτερου είδους ποιημάτων που είχε γνωρίσει άνθιση τα περασμένα χρόνια στα χωριά της Μάνης.

Οι σατιρολόγοι ή, όπως αποκαλούνται στη Μάνη, τσατιρολόγοι (από το φαινόμενο του τσιτακισμού) διαθέτουν τη δυνατότητα μέσα από έμμετρο στίχο και περιπαιχτικό λόγο να σχολιάζουν πρόσωπα ή καταστάσεις. Πολλές φορές μέσα από τις σάτιρες της Μάνης αναδεικνύονται πλήθος λαογραφικά στοιχεία που εάν δε διαδοθούν κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

«Η εκδήλωση αυτή έχει στόχο να συμβάλει στη γνωριμία της Μανιάτικης σάτιρας, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ως μια προσφορά στην πολιτιστική έρευνα, την αναζήτηση και εμπλουτισμό των μέχρι τώρα γνώσεών μας σχετικά με αυτό το αντικείμενο», δήλωσε η διοργανώτρια της πολιτιστικής βραδιάς Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.

Στη εκδήλωση, η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα θα παρουσιάσει ποιήματα από τη συλλογή Στίχοι – Θύται όπου γράφει για την πολιτική επικαιρότητα και όχι μόνο, με έμμετρο τρόπο, ο οποίος περιέχει σατιρικά στοιχεία, ο συγγραφέας Κυριάκος Κάσσης θα αναπτύξει το θέμα «Η σατιρική παράδοση της Μάνης», ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου θα αναδείξει «Την έκφραση της τέχνης με τη μορφή σάτιρας» ενώ θα ακολουθήσουν ελεύθερες απαγγελίες από σάτιρες. Μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς θα προσφερθούν μανιάτικα κεράσματα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή