Γαλλία: Με δακρυγόνα κατά απεργών των διυλιστηρίων

Γαλλία: Με δακρυγόνα κατά απεργών των διυλιστηρίων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΣΣΑΛΙΑ. Με ρίψεις δακρυγόνων και με τη χρήση αντλιών νερού απομάκρυναν χθες οι αστυνομικές δυνάμεις τους απεργούς των διυλιστηρίων του Φος-συρ-Μερ, έξω από τη Μασσαλία, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τροφοδοσία βενζίνης.

Η απεργία κατά του νέου εργασιακού νόμου έχει προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας έξι εκ των οκτώ διυλιστηρίων της χώρας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η τροφοδοσία πολλών σταθμών βενζίνης με καύσιμα και να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις αυτοκινήτων.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως στόχο της τους απεργούς, μέλη του προσκείμενου στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτου CGT, του διυλιστηρίου του Φος-συρ-Μερ, οι οποίοι προέβαλαν σημαντική αντίσταση, πετώντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

«Η ομηρεία των καταναλωτών, της οικονομίας και της βιομηχανίας μας δεν είναι δημοκρατική. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των διυλιστηρίων», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Με το 20% των πρατηρίων βενζίνης να έχει μείνει χωρίς καύσιμα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε χθες «τις ενέργειες μειονότητας ακτιβιστών», για να δεσμευθεί ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα απειλήσουν τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η έναρξη του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου.

Αμετακίνητος παραμένει, όμως, ο γενικός γραμματέας του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Βαλς για «επικίνδυνο παιχνίδι», καθώς προσπαθεί να φέρει αντιμέτωπες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με την κοινωνία.

Εντείνοντας τα προβλήματα της κυβέρνησης, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών έχουν προκηρύξει από σήμερα 48ωρη απεργία, ενώ πανεθνική ημέρα δράσης κατά του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχουν προκηρύξει για αύριο τα συνδικάτα με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή