Απεργιακό μπλακ άουτ στη Γαλλία

Απεργιακό μπλακ άουτ στη Γαλλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας έφτασε το διογκούμενο απεργιακό κύμα εναντίον του επίμαχου νόμου για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πρόκληση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Τουλάχιστον 11 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας υπέστησαν μπλακ άουτ κατά τη χθεσινή ημέρα απεργιακής δράσης των συνδικάτων, μειώνοντας κατά 5% την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τη μαχητική συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της απεργίας και στους 11 πυρηνικούς σταθμούς, που παράγουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF διατηρεί προσωπικό ασφαλείας, με συνέπεια να μην υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά αναγκάζεται είτε να εισάγει ακριβότερο ρεύμα από τη Γερμανία και την Ελβετία είτε να αυξάνει το επίσης ακριβότερο ρεύμα που παράγεται σε εργοστάσια λιθάνθρακα.

Η χθεσινή ημέρα απεργιακής δράσης επεκτάθηκε σε διυλιστήρια, χημικές βιομηχανίες, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους και άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Περίπου το ένα τρίτο των πρατηρίων βενζίνης έχει ξεμείνει από καύσιμα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι ουρές των οχημάτων.

Η σφοδρή και παρατεταμένη αντίδραση των συνδικάτων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέβαλε τον επίμαχο νόμο με προεδρικό διάταγμα (αφού δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή), έχει προκαλέσει ρωγμές στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκιά του. Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζήτησε να αναθεωρηθούν τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του νόμου, αλλά ο φιλελεύθερων απόψεων πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να νομοθετεί το συνδικάτο CGT».

Ωστόσο, υπό την πίεση του απεργιακού κύματος, ο Βαλς εμφανίστηκε ανοικτός σε διάλογο, ώστε να υπάρξουν ορισμένες «αλλαγές και βελτιώσεις», αν και επέμεινε ότι η «καρδιά» του νόμου για το εργασιακό θα παραμείνει άθικτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή