Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ΗΠΑ για την Ευρώπη

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ΗΠΑ για την Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη, για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, συστήνοντας στους Αμερικανούς πολίτες να επαγρυπνούν.

Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Αμερικανοί πολίτες προειδοποιούνται για τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων «σε όλη την Ευρώπη, με στόχο μεγάλες διοργανώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μεταφορικά μέσα». Η ταξιδιωτική οδηγία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναμενόταν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γαλλία, αναφέροντας: «Τα στάδια του Euro, οι ζώνες οπαδών (fan zones) και οι χώροι προβολής αγώνων αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατών». Η προειδοποίηση αφορά, εκτός από το Euro 2016, που διεξάγεται από τις 10 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου και τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, το γνωστό Tour de France, από τις 2 έως και τις 24 Ιουλίου.

Την προσοχή των Αμερικανών επισκεπτών εφιστά, όμως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νεότητας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αναμένεται να προσελκύσει μέχρι και 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κρακοβία μεταξύ 26 και 31 Ιουλίου.

«Οι τοπικές υποδομές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, εξαιτίας του πρωτόγνωρου αριθμού επισκεπτών. Η Πολωνία θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ασφαλείας την περίοδο αυτή», αναφέρει η οδηγία.

Η προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου, αν και αναμενόμενη, προβληματίζει τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ήδη το φάσμα σοβαρών απωλειών εσόδων από τη δραστική μείωση αφίξεων τουριστών στο Παρίσι και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Γαλλίας.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου απέδειξαν ότι η Γηραιά Ηπειρος έχει καταστεί στόχος του ισλαμικού εξτρεμισμού, με τις προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος οργανώσεις να ακολουθούν εντελώς διαφορετικές μεθόδους δράσης από παλαιότερες, όπως ήταν η Αλ Κάιντα.

Ο πυρήνας των τρομοκρατών, που εκτέλεσαν 130 ανθρώπους στο Παρίσι τον Νοέμβριο, είχε ξεφύγει από την προσοχή των Αρχών. Τα μέλη του πυρήνα, γνωστά στις γαλλικές και βελγικές υπηρεσίες κυρίως ως εγκληματίες μικρού βεληνεκούς, αξιοποίησαν τις επαφές τους με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, για να αποκτήσουν τεχνογνωσία και οπλισμό, θέτοντας σε εφαρμογή σχεδόν απλοϊκό σχέδιο δράσης, το οποίο δεν θύμιζε σε τίποτα την προσεκτική οργάνωση και σχεδιασμό παλαιότερων επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Οι ανησυχίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι λοιπόν βάσιμες, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι βομβιστές του Παρισιού προσπάθησαν αρχικά να διεισδύσουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Σταντ ντε Φρανς τη 13η Νοεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή