Βελτιωμένα αποτελέσματα για την Alpha

Βελτιωμένα αποτελέσματα για την Alpha

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή σε θετική τροχιά πέτυχε η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 106,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε στα -2,2 εκατ. ευρώ έναντι -115,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με έκτακτα έξοδα ύψους 33,6 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 298,9 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή σε θετική τροχιά ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καθαρών εσόδων τόκων (+1,7%), της μείωσης των δαπανών και κυρίως της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 255,1 εκατ. ευρώ έναντι 426,1 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε για τον όμιλο στο 37,4% ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκε στο 52,1%. Οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο 38,1% ενώ ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 37,6% για τα επιχειρηματικά, στο 34% για τα στεγαστικά και στο 45,6% για τα καταναλωτικά. Η Alpha Bank έχει σχηματίσει ένα συνολικό απόθεμα προβλέψεων ύψους 16,1 δισ. ευρώ ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 70% και στο 126% αν συνυπολογιστούν οι εξασφαλίσεις.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας υπογραμμίζεται η ισχυρή κεφαλαιακή θέση του ομίλου. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Alpha Bank ανέρχονται στα 8,5 δισ. ευρώ που είναι τα υψηλότερα στον κλάδο, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1), με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται στο 15,9%. Το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε στα 68,2 δισ. ενώ οι χορηγήσεις δανείων (μετά από προβλέψεις) στα 45,8 δισ. (-0,4 εκατ.).

Με αφορμή τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: «Κατά το α΄ τρίμηνο του 2016, έπειτα από ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έτος, η Αlpha Bank επέτυχε να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία κυρίως ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων. Η λειτουργική μας κερδοφορία επέδειξε αντοχή λόγω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις κεντρικές τράπεζες και του περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων. Εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο μέσω της διατηρήσεως της ισχυρής μας κεφαλαιακής βάσεως, της βελτιώσεως της ρευστότητός μας και ταυτοχρόνως μέσω της ενισχύσεως των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως αναμένουμε την επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων από την ΕΚΤ, προκειμένου να μας δοθεί περαιτέρω δυνατότητα αξιοποιήσεως των χρηματοδοτικών της γραμμών και προσβλέπουμε στη συμμετοχή των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλαρώσεως της ΕΚT, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στην παρούσα συγκυρία η εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και θέτει τις βάσεις για την επαναφορά των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT