Την απαγόρευση μαντίλας στηρίζει το Ευρωδικαστήριο

Την απαγόρευση μαντίλας στηρίζει το Ευρωδικαστήριο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οι επιχειρήσεις δικαιούνται να απαγορεύουν την ισλαμική μαντίλα στον χώρο εργασίας, όπως πρότεινε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η γενική εισαγγελέας του οργάνου, ύστερα από αγωγή μουσουλμάνας εργαζομένης κατά της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας G4S.

«Η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να δικαιολογείται σε περιπτώσεις εφαρμογής νόμιμης πολιτικής θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας στον χώρο εργασίας» αναφέρει στην απόφαση η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, Ζουλιάν Κοκότ. Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελέας αναφέρει, επίσης, ότι η απαγόρευση πρέπει να βασίζεται σε «γενική εταιρική οδηγία» για τα θρησκευτικά σύμβολα κάθε είδους και πρέπει να είναι «αναλογική».

Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο, επισημαίνει η κ. Κοκότ, που τα εθνικά δικαστήρια πρέπει «να διατηρήσουν ένα βαθμό διακριτικής ευχέρειας, τον οποίο θα μπορούν να ασκούν πάντα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Η πρόταση της κ. Κοκότ, αν και δεν δεσμεύει το δικαστήριο στην απόφασή του, αποτελεί σαφές σημάδι για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόλυση της Σαμίρα Ατσμπίτα από την G4S. Η Ατσμπίτα, που ήταν τηλεφωνήτρια σε γραφείο της βρετανικής εταιρείας στο Βέλγιο, είχε αρνηθεί να εργασθεί χωρίς τη μαντίλα της. Η αγωγή της απολυθείσας στα βελγικά δικαστήρια απορρίφθηκε, με τη δικαιοσύνη της χώρας να δικαιώνει δύο φορές την G4S. Η έφεσή της εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση, πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί πάνω σε αυτή.

Η κ. Κοκότ ανέφερε ότι η G4S δικαιούται να εφαρμόζει πολιτική απαγόρευσης θρησκευτικών συμβόλων, «εξαιτίας του ειδικού χαρακτήρα της εργασίας της», αλλά και καθώς η ισλαμική μαντίλα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα μπορεί να έχουν «καθοριστική επίπτωση στην εικόνα της εταιρείας». Στην έκθεσή της, η γενική εισαγγελέας αναφέρει επίσης ότι αν και «η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής κοινωνίας, οι εταιρείες μπορούν να ζητούν από τους υπαλλήλους να μετριάζουν την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων στον χώρο εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT