Πολεμική στο Podemos μέσω… Βενεζουέλας

Πολεμική στο Podemos μέσω… Βενεζουέλας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει των πρώτων επαναληπτικών εκλογών στην ιστορία του ισπανικού κράτους, που θα λάβουν χώρα στις 26 Ιουνίου, οι κύριοι αντίπαλοι του Podemos τονίζουν τις σχέσεις του κόμματος με το καθεστώς της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας ότι η ψήφος στο ακροαριστερό κόμμα θα συμβάλει στην πιθανή μετατροπή της Ισπανίας σε ευρωπαϊκή εκδοχή της λατινοαμερικανικής χώρας. Η θητεία των δύο ηγετικών στελεχών του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ινίχο Ερεγόν, ως συμβούλων του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και οι κατηγορίες εναντίον τους ότι χρησιμοποίησαν λεφτά από το Καράκας για να χρηματοδοτήσουν τον πολιτικό τους αγώνα, τονίζονται εμφατικά από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, οι οποίοι προσπαθούν να υποδείξουν πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να κρύβει η άνοδος της Ακροαριστεράς στην εξουσία. Η τρέχουσα κρίση στη Βενεζουέλα ενισχύει περαιτέρω το οπλοστάσιο των πολιτικών αντιπάλων του ακροαριστερού κόμματος.

Ο Αλμπερτ Ριβέρα, ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Πολίτες», επισκέφτηκε τη Βενεζουέλα την προηγούμενη εβδομάδα για να εκφράσει τη στήριξή του στην αντιπολίτευση και να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή που επιβάλλει το καθεστώς. Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη, ζήτησε από τους ηγέτες του Podemos να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις τους με το καθεστώς στη Βενεζουέλα και να ζητήσουν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, τονίζοντας ότι ταξίδευαν στη Βενεζουέλα «κάθε χρόνο για να στηρίξουν το καθεστώς του Τσάβες». Το Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στους πολιτικούς κρατουμένους του λατινοαμερικανικού καθεστώτος, υπογραμμίζοντας τους 12ετείς αγώνες του γι’ αυτό το ζήτημα, κάτι που έπραξε στη συνέχεια και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSOE). Το Podemos κι ένα σημαντικό μέρος των αριστερών μέσων μαζικής ενημέρωσης αντέδρασαν στα παραπάνω σχόλια, κάνοντας λόγο για υποκρισία, ισχυριζόμενοι ότι οι αντίπαλοί τους αδιαφορούν για τα οικονομικά προβλήματα άλλων φτωχών χωρών και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Κίνα, εστιάζοντας αποκλειστικά στη Βενεζουέλα.

Παρότι το Podemos έχει εδώ και καιρό υποβαθμίσει τη σημασία της στήριξής του στην «Μπολιβαριανή Επανάσταση» του Τσάβες και την ανάμειξη ηγετικών στελεχών του στα πολιτικά δρώμενα στο Καράκας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν από τρία χρόνια είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Βενεζουελανό πρόεδρο. «Συγκινούμαι όταν ακούω τον αρχηγό», είχε δηλώσει λίγο μετά τον θάνατο του Τσάβες.

Σύμφωνα με τα ισπανικά κρατικά αρχεία, μεταξύ των ετών 2002-2014 το βενεζουελανό καθεστώς ενίσχυσε οικονομικά το αντικαπιταλιστικό think tank CEPS, το οποίο αποτελούσαν τα νυν βασικά στελέχη του Podemos, παρέχοντάς του 4 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες περί χρηματοδότησης του κόμματος από το καθεστώς Τσάβες, οι οποίες παρότι δεν έχουν επαληθευτεί, δεν δείχνουν να εξαφανίζονται. Τον Απρίλιο, η ημερήσια ABC δημοσιοποίησε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Τσάβες, στο όποιο έδινε την έγκρισή του για τη χορήγηση ποσού 7 εκατ. ευρώ στο CEPS, «για να φέρει πολιτικές αλλαγές στην Ισπανία, σε κοινή γραμμή με την μπολιβαριανή κυβέρνηση». Παρότι το Podemos το απέρριψε ως πλαστό, ο συντάκτης του, ένας πρώην υπουργός του Τσάβες, δήλωσε ότι εγγυάται για τη γνησιότητά του.

Το Podemos δεν δείχνει να έχει πληγεί εκλογικά από τις παραπάνω κατηγορίες, βλέποντάς τες ως μια απόπειρα δαιμονοποίησης του κόμματος. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στο κόμμα, Πάμπλο Μπουστιντούι, «εκείνοι προσπαθούν να επιστρατεύσουν τον φόβο, ενώ εμείς την ελπίδα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT