Τα έδρανα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ παρέμειναν χθες κενά με διάφορα προσχήματα, σε μια επίδειξη διακομματικής αίσθησης περί Ρεαλπολιτίκ. Η απουσία τους επικρίθηκε έντονα από πολλούς βουλευτές κατά τη συζήτηση στην Μπούντεσταγκ. Αυτή η στάση «δεν είναι ιδιαίτερα θαρραλέα», σχολίασε ο Γκρέγκορ Γκίζι του Κόμματος της Αριστεράς, αν και η καγκελάριος είχε φροντίσει να υπερψηφίσει το σχετικό ψήφισμα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών την προηγούμενη ημέρα. «Σε αυτό το σημείο έχει δίκιο ο βουλευτής Γκίζι, ακόμη κι αν λάβει κανείς υπόψη τους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης σε επίπεδο Ρεαλπολιτίκ και φανταστεί το κλίμα στις επόμενες συναντήσεις», έγραψε σε χθεσινό σχόλιό της η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που σπάνια συμφωνεί με ενέργειες του Κόμματος της Αριστεράς. «Η χρονική στιγμή να μιλήσει κανείς για κάτι τόσο άγριο όσο μια γενοκτονία ποτέ δεν θα είναι η κατάλληλη», σχολίασε από την πλευρά του ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ, ο οποίος σημείωσε στην ομιλία του ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τη γενοκτονία, αφού το Ράιχ ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Στόχος μας δεν είναι να βάλουμε την Τουρκία στο εδώλιο. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος. Για αυτό έχει σημασία να ανοίξουμε τον δρόμο για τη συμφιλίωση με το παρελθόν», τόνισε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Φραντς-Γιόζεφ Γιουνγκ. «Δεν πρόκειται να γκρεμιστεί ο κόσμος, ούτε η χθεσινή απόφαση θα σημάνει το τέλος της γερμανοτουρκικής σχέσης. Σε αυτό το σημείο πάλι έχει δίκιο η Μέρκελ, είναι ιδιαίτερα στενή και ευρεία η σχέση των δύο χωρών», εκτίμησε ο αρθρογράφος της FAZ, Κλάους-Ντίτερ Φρανκενμπέργκερ, και κατέληξε: «Η Τουρκία είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σύμμαχος της Γερμανίας. Σε περίπτωση κρίσης, οι δύο χώρες υποχρεούνται σε αμοιβαία υποστήριξη. Πέραν αυτού, είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους. Κι αυτό θα παραμείνει έτσι, όταν καταλαγιάσει η τουρκική αναστάτωση».
Στο σχετικό ρεπορτάζ της για τη συζήτηση, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επισήμανε ότι υπήρξαν πλείστες αναφορές στη συμφωνία για τους πρόσφυγες, τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις επιθέσεις της κατά του Τύπου, την άρση της ασυλίας των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Οι περισσότεροι ομιλητές όμως επιχείρησαν να μην εκνευρίσουν την Αγκυρα, καθώς είχαν προηγηθεί οι πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι η απόφαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι βουλευτές εξήραν τον ρόλο της Τουρκίας στην υποδοχή Σύρων προσφύγων, διευκρίνισε η Sueddeutsche στην ιστοσελίδα της.