Προβόπουλος: «Ο κίνδυνος Grexit έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει φύγει»

Προβόπουλος: «Ο κίνδυνος Grexit έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει φύγει»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος Grexit, αν και έχει υποχωρήσει, δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Προβόπουλος. Μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργου Σταμάτη «Ποια ανάπτυξη;», ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος για την τρέχουσα κατάσταση, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβούμε οριστικά την κρίση είναι η επίτευξη μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.

«Ο μετασχηματισμός αυτός δεν είναι ούτε απλός ούτε εύκολος, καθώς συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές σε νοοτροπίες, θεσμούς και πολιτικές». «Ο αναπροσανατολισμός αυτός παρεμποδίστηκε μέχρι σήμερα, κυρίως από την απουσία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, τις μειωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και τις αλλεπάλληλες μεταβολές του φορολογικού πλαισίου, που σταθερά οδηγεί σε υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ο κίνδυνος Grexit, αν και έχει υποχωρήσει, δεν έχει εξαλειφθεί. Ολα αυτά οδηγούν σε ένα ρευστό και μη προβλέψιμο περιβάλλον, υπονομεύοντας καίρια την προοπτική ανάπτυξης». «Είναι αναγκαίο», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος, «ο αναπροσανατολισμός της πολιτικής να τεθεί ως κύριος στόχος, ώστε να ξέρουμε όλοι ως κοινωνία πού πάμε και πώς. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή ότι η μόνη οδός προς την ανάπτυξη συνεπάγεται ριζικές αλλαγές του υποδείγματος που ακολουθήσαμε ώς τώρα. Σήμερα η ανάπτυξη είναι εφικτή, αν ενισχύσουμε πρωτίστως την παραγωγή. Και για να το επιτύχουμε χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο που θα ορίζει με σαφήνεια τους ενδιάμεσους στόχους και τα μέσα που απαιτούνται, εντοπίζοντας και κινητοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς που θα κληθούν να το εφαρμόσουν. Παρόμοια πρόταση είχα υποβάλει ως διοικητής της ΤτΕ το 2010 και είχα επαναλάβει το 2013».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή