ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: συγκλίσεις, αλλά και διαφωνίες

ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: συγκλίσεις, αλλά και διαφωνίες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης αυτοδιάλυση και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα είναι κατά πληροφορίες η τελική πρόταση του Στ. Θεοδωράκη στη Φώφη Γεννηματά, ενόψει της ολοκλήρωσης της έκθεσης κοινών θέσεων που προετοιμάζει η επιτροπή των δύο κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ. Οπως λένε συνεργάτες του, η λύση να διαλυθούν εντελώς τα δύο κόμματα είναι απολύτως συνεπής με την αρχικώς συνομολογημένη –με την κ. Γεννηματά– ανάγκη να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο στον χώρο του Κέντρου και γι’ αυτό ικανό να προσελκύσει νέα στελέχη και επομένως νέους ψηφοφόρους.

Βάσει των ίδιων πηγών, στις σκέψεις του κ. Θεοδωράκη είναι να προτείνει η 30μελής επιτροπή διαλόγου να μετεξελιχθεί σε ένα 150μελές όργανο προσωπικοτήτων. Αυτό θα αναλάβει τη διοργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ –όπως ο ίδιος έχει πει σε ανύποπτο χρόνο– δεν είναι αντίθετος να διεξαχθούν ακόμη και ανοιχτές εκλογές από τους πολίτες οι οποίοι θα εκλέξουν τον αρχηγό του νέου σχήματος, προφανώς πριν από το συνέδριο.

Ωστόσο, τη λύση αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα την αποδεχθεί η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επιμένει στην πρότασή της τα δύο κόμματα να διατηρήσουν την αυτονομία τους και να συνενωθούν σε μια συμπαράταξη, η οποία θα έχει ως επικεφαλής όποιον εκλεγεί από τη βάση. Δέχεται, όμως, η συμπαράταξη αυτή να έχει ένα εντελώς νέο όνομα (υπονοώντας την προοπτική να μετεξελιχθεί μακροπρόθεσμα και σε ενιαίο κόμμα), ενώ ως πρώτο βήμα προτείνει τη συνένωση των Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, κάτι που επίσης δεν φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Θεοδωράκης.

Το εάν το καταγραφόμενο χάσμα θα αμβλυνθεί μάλλον θα φανεί σύντομα. Η επιτροπή διαλόγου θα παραδώσει το πόρισμά της στις αρχές Ιουλίου και επομένως τότε η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης θα συναντηθούν είτε για να εγκρίνουν είτε για να απορρίψουν κάποιες από τις προτάσεις της. Και πάντως για να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματά τους.

Τα στελέχη που μετέχουν στην επιτροπή διχάζονται στην ερώτηση για το αν θα έχει ευτυχή κατάληξη η πολυσυζητημένη σύμπραξη. Για παράδειγμα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η άρνηση του κ. Θεοδωράκη να αποδεχθεί τη λύση της συμπαράταξης είναι μια υπεκφυγή και ότι ο πραγματικός του στόχος είναι η ένταξη του κόμματός του στη Ν.Δ. Στο Ποτάμι πάλι υποστηρίζουν ότι θα ήταν αυτοκτονικό για το κόμμα τους εάν υποχωρούσαν από πάγιες θέσεις τους τις οποίες αρνείται να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ. Φέρνουν ως ενδεικτικά παραδείγματα την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, αλλά και τον τρόπο που θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. «Οσο η κ. Γεννηματά χαϊδεύει αυτιά όπως έκανε με τους συνδικαλιστές στις συγκοινωνίες τόσο απομακρύνεται η ελπίδα ότι θα βρούμε κοινό βηματισμό», λένε, ενώ από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι θα πρέπει και ο κ. Θεοδωράκης να συνειδητοποιήσει ότι δεν βοηθάει να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι «στεγάζει πρώην πασόκους», καθώς τα στελέχη που «φωτογραφίζει» ανήκαν μέχρι πρότινος στο ίδιο κόμμα με την κ. Γεννηματά.

Αισιόδοξες φωνές

Στην επιτροπή υπάρχουν πάντως και αισιόδοξες φωνές. Πρόκειται για στελέχη που ήδη αναζητούν συμβιβαστικές λύσεις και μία από αυτές που ακούγονται είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ. Θεοδωράκη για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά αφότου προηγουμένως διαπιστωθεί –για ένα ικανό διάστημα– ότι θα έχει επιτυχή απήχηση στους πολίτες η συμπαράταξη που προτείνει η κ. Γεννηματά.

Υπάρχει ωστόσο σε όλα αυτά και μια κρίσιμη παράμετρος που ενώ απασχολεί τους πάντες, όλοι αποφεύγουν να την αναδείξουν: το ενδεχόμενο εάν γίνουν εκλογές από τη βάση, αρχηγός του νέου σχήματος να μην εκλεγεί ούτε η κ. Γεννηματά ούτε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά κάποιο τρίτο πρόσωπο, όπως π.χ. ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης λόγω του αποδεδειγμένα μεγάλου μηχανισμού που διατηρεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT