Αυξημένες προσδοκίες για νέα άνοδο επιτοκίων από Fed τους επόμενους μήνες

Αυξημένες προσδοκίες για νέα άνοδο επιτοκίων από Fed τους επόμενους μήνες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσφατη ομιλία της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Harvard, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη κατά τους επόμενους μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μέσα στο καλοκαίρι. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως παρά τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του 2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2016, η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ενισχύεται, και εάν αυτό συνεχιστεί σε συνδυασμό με τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, η κατάλληλη προσέγγιση για τη Fed θα είναι να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μην επιβαρύνει την οικονομία, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 0,8% σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση έναντι 0,5% της αρχικής εκτίμησης. Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση επιταχύνθηκε 0,6% μηνιαίως τον Απρίλιο από 0,0% τον Μάρτιο, αποτελώντας μια ενθαρρυντική πρώτη ένδειξη για την εγχώρια ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ. Αλλά και στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης ISM αυξήθηκε στο 51,3 τον Μάιο από 50,8 τον Απρίλιο υποδεικνύοντας σημάδια σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 173 χιλ. τον Μάιο, έχοντας αναθεωρηθεί ανοδικά στις 166 χιλ. τον Απρίλιο από 156 χιλ. προηγουμένως.

Τα στοιχεία της ADP θεωρούνται πρόδρομος δείκτης για την έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από τον ιδιωτικό, και τον δημόσιο τομέα και αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή το απόγευμα (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων). Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών του έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για νέα άνοδο των επιτοκίων της Fed. Ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου DXY κυμαινόταν την Παρασκευή στην περιοχή 95,636 – 95,467, όχι πολύ μακριά από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών 95,968 που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν κοντά στο 1,1150 στην αγορά της Ευρώπης, έχοντας αγγίξει υψηλό 2 εβδομάδων περίπου στο 1,1220 πριν από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής όπου αποφασίστηκε, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά, διατήρηση των κύριων επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT