Προς το παρόν, έρχονται κυρίως οι «επιθετικοί»

Προς το παρόν, έρχονται κυρίως οι «επιθετικοί»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: στην πλειονότητά τους, οι ξένοι επενδυτές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι hedge funds και private equity funds. Δηλαδή, επενδυτικά κεφάλαια που συνήθως ασπάζονται τον κανόνα «χτυπάμε, παίρνουμε τις υπεραξίες που θέλουμε και φεύγουμε». Κατά συνέπεια, οι τοποθετήσεις τους είναι βραχυπρόθεσμες και συνήθως πολύ απέχουν από το να χαρακτηριστούν στρατηγικές. Οχι, βεβαίως, ότι δεν υπάρχουν και ευδιάκριτες εξαιρέσεις. Ωστόσο, αυτές υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ασφαλώς το αντεπιχείρημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως «από το τίποτα, καλά είναι και τα hedge funds». Ειδικά εάν συνυπολογιστεί το ρίσκο της χώρας, που παραμένει υψηλό. Είναι ενδεικτικό το άρθρο που δημοσίευσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το Bloomberg, με τον εύγλωττο τίτλο «Το ευρωπαϊκό χρήμα δεν αγαπάει την Ελλάδα», λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup, που στην πορεία αποδείχθηκε ότι εξακολουθούσε να έχει μεγάλη «ουρά».

«Μυρίζουν αίμα»

Κατά συνέπεια, όπως όλοι παραδέχονται, η χώρα για όλους τους παραπάνω λόγους εξακολουθεί να ελκύει κυρίως «καρχαρίες», που όταν «μυρίζουν αίμα», προσπαθούν να κόψουν ένα «κομμάτι» ή και περισσότερα.

Πώς τα καταφέρνουν; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Για παράδειγμα, όσοι γνωρίζουν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την ιστορία των «κόκκινων» δανείων και της διαχείρισής τους, που εξελίσσεται σε αυτή την περίοδο.

Εκτός από τους σοβαρούς ξένους οίκους που εμφανίστηκαν και πήραν ήδη κάποιες δουλειές, υπάρχουν και πολλοί ακόμα που συνωστίζονται στους προθαλάμους των ελληνικών τραπεζών δείχνοντας έναν υπέρμετρο ζήλο για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαπιστώσει ότι η προοπτική της διαχείρισης θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν περιπτώσεις υπερδανεισμένων εταιρειών, που έχουν ωστόσο προοπτικές, εκτός από χρέη, έτσι ώστε κατόπιν να τις στοχοποιήσουν για να αποκομίσουν τις υπεραξίες που ψάχνουν», λέει στην «Κ» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, που είχε τη σχετική εμπειρία από τα ραντεβού που έκανε.

Αρα, αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι στην πραγματικότητα η κάθαρση και η αναδιάρθρωση στα χαρτοφυλάκια, αλλά ένα ιδιότυπο σκάουτινγκ επενδυτικών ευκαιριών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι οι επισκέψεις γίνονται σε όλες τις συστημικές τράπεζες ανεξαιρέτως, αφού ο αντικειμενικός σκοπός είναι να αποκτηθεί μια «γενική εικόνα» από όλο το σύστημα, ώστε να διευκολυνθεί και η επίτευξη του στόχου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Βεβαίως και οι τράπεζες, έχοντας υπόψη με τι ακριβώς έχουν να κάνουν, αντιδρούν αναλόγως, ωστόσο η ουσία παραμένει.

Εννοείται ότι αν αποκτηθεί η προσδοκώμενη συμμετοχή, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα από την επόμενη μέρα. Η ρευστοποίηση θα γίνει είτε αμέσως μόλις εμφανισθεί στον ορίζοντα μια καλή προσφορά είτε αμέσως μόλις η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο «πάρει τα πάνω της». Πάντως, είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνει.

Με επιθετικό τρόπο

Εντύπωση προκαλεί και ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται, όταν αποκτηθεί μετοχική παρουσία. Ακόμα και αν αυτή είναι μειοψηφική. «Οι απαιτήσεις που προβάλλουν, τα θέματα που βάζουν και η πίεση που ασκούν είναι αντιστρόφως ανάλογη», λένε οι έχοντες την εμπειρία. Γι’ αυτό και όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν με τη θέση που υποστηρίζει πως «αυτό που χρειάζεται είναι σωστές ισορροπίες στον χειρισμό τους». Εν προκειμένω, κομβικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι διοικήσεις του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ κομβικός επίσης θα είναι και ο ρόλος του νέου υπερυπουργείου Ανάπτυξης, με αντικείμενο τις επενδύσεις, που όπως λέγεται ετοιμάζεται ενόψει του νέου ανασχηματισμού.

Σε αυτό, όπως λέγεται στην αγορά, θα «περάσουν» οι αρμοδιότητες του σημερινού υπουργείου Οικονομίας, του παλαιού υπουργείου Ανάπτυξης και ορισμένες άλλες, που είναι διάσπαρτες σήμερα σε άλλα υπουργεία (ακόμα και στο Εξωτερικών) με αντικείμενο πάντα τις επενδύσεις. Μάλιστα, κατά μία εκδοχή, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένας νέος οργανισμός, που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Θα φανεί σύντομα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT