Κρίσιμο έτος για τις επενδυτικές ακινήτων

Κρίσιμο έτος για τις επενδυτικές ακινήτων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες είναι οι διεργασίες των τελευταίων ημερών στα επιτελεία των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), μετά την πρόσφατη αύξηση της φορολόγησης του ενεργητικού τους (ακίνητα και καταθέσεις) από το 0,105% στο 0,75% ετησίως. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 2016 θα σηματοδοτήσει εντέλει την αναδιαμόρφωση του ρόλου του κλάδου στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς κρίνεται πλέον ασύμφορη η επένδυση σε ακίνητα μέσω του εργαλείου των ΑΕΕΑΠ. Εν ολίγοις, ο κλάδος που στήριξε καθοριστικά την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια, μέσω δεκάδων αγορών επαγγελματικών ακινήτων και εσχάτως και μέσω των σχεδίων που είχαν διαμορφωθεί για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάπτυξης ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και απευθείας ανάπτυξης οικοπέδων για τουριστικούς σκοπούς, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον μελλοντικό ρόλο που θα έχει στην κτηματαγορά.

Οι πιο απαισιόδοξες φωνές κάνουν λόγο για το τέλος των ΑΕΕΑΠ όπως τις γνωρίζαμε. «Η εισήγησή μας προς τους επενδυτές μας είναι να μην τοποθετούν άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα», τονίζει στέλεχος εταιρείας του κλάδου.

Κατά τον ίδιο, είναι πιο συμφέρον να αγοράζει κανείς ακίνητα μέσω οχημάτων Λουξεμβούργου, χωρίς να πληρώνουν δηλαδή καθόλου φόρο στην Ελλάδα. Αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τον επταπλασιασμό της φορολογίας και τη διατήρηση αυτής τόσο για τα κενά ακίνητα όσο και για τα οικόπεδα, προκύπτει ότι αν στο χαρτοφυλάκιο μιας ΑΕΕΑΠ τύχει να υπάρξουν 1-2 κενά κτίρια γραφείων που δεν αναπληρωθούν άμεσα, η φορολόγησή της θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από μια απλή ανώνυμη εταιρεία, η οποία εισπράττει ενοίκια και ταυτόχρονα μπορεί να εκπέσει δαπάνες και λοιπές αποσβέσεις. Επί της ουσίας, οι ΑΕΕΑΠ έχουν χάσει το ανταγωνιστικό φορολογικό τους πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέες επενδύσεις που σχεδίαζαν οι εν λόγω εταιρείες τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Νέο μέλος

Παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, η BriQ Properties του ομίλου Infoquest θα αποτελέσει το νέο μέλος του κλάδου, καθώς έλαβε εντός της εβδομάδας τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση πριν από δύο μήνες. Σε πρώτη φάση, η νέα ΑΕΕΑΠ θα ενσωματώσει μια σειρά κτιρίων γραφείων και αποθηκών του ομίλου της Infoquest.

Ειδικότερα, τα γραφεία βρίσκονται επί της οδού Αλ. Πάντου στην Καλλιθέα και επί της Αργυρουπόλεως, επίσης στην Καλλιθέα, ενώ οι αποθήκες βρίσκονται επί της Λ. Κηφισού στο ύψος του Αγ. Ιωάννη Ρέντη και στο Μενίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT