«Θρίλερ» για την εκταμίευση της υποδόσης

«Θρίλερ» για την εκταμίευση της υποδόσης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να δώσει το «πράσινο φως» στη διαδικασία προς την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δις ευρώ συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group (EWG). Το εάν θα συμβεί αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το τι θα συστήνει η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της τρόικας που συντάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω έκθεση είναι γενικά θετική. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα μετατρέψουν την όλη διαδικασία έως την εκταμίευση της υποδόσης σε «θρίλερ». Πρόκειται κυρίως για τις υποθέσεις της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού και της μεταβίβασης ποσοστού 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Στα ανοικτά θέματα είναι και αυτό της προώθησης ρύθμισης για την ασυλία των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στην Αθήνα, υποβαθμίζουν τη σημασία του θέματος, ωστόσο ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, που παρέχουν τέτοιους είδους τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, το θεωρούν πολύ σημαντικό. 

Πάντως, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι μετά το σημερινό EWG θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των 7,5 δις ευρώ από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που απαιτείται η σχετική διαδικασία (όπως το γερμανικό). Αν όλα κυλήσουν ομαλά (τα εθνικά κοινοβούλια δώσουν την έγκρισή τους και η Αθήνα οριστικοποιήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες), τότε μετά τις 13 Ιουνίου θα μπορεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει τη διάθεση της υποδόσης. Αυτό πιθανότατα να συμβεί στις 16 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Νωρίτερα, όμως, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG και εκεί θα φανεί αν η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της. Επίσης, σε εκείνο το EWG θα εξετασθεί και ο μηχανισμός με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα φθάνουν στους δικαιούχους και δεν θα «χάνονται» στη διαδρομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή