Γάλλος σχεδίαζε μακελειό στο Euro

Γάλλος σχεδίαζε μακελειό στο Euro

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Πέντε τουφέκια καλάσνικοφ, περισσότερα από 5.000 φυσίγγια, δύο εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 125 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και 100 πυροκροτητές μετέφερε Γάλλος υπήκοος που συνελήφθη στις 21 Μαΐου στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Ουκρανίας SBU.

Η SBU, που παρουσίασε χθες το οπλοστάσιο στα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Γάλλος υπήκοος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει 15 επιθέσεις πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2016.

Ο συλληφθείς, που ονομάζεται Γκρεγκουάρ Μ., είναι 25 ετών, κατάγεται από τη Λωρραίνη και εργάζεται ως τεχνικός ζωικής αναπαραγωγής σε αγροτικό συνεταιρισμό του νομού του Στρασβούργου. Παρότι ο 25χρονος ήταν άγνωστος στις γαλλικές αστυνομικές υπηρεσίες, έρευνα στο σπίτι του οδήγησε στον εντοπισμό μπλούζας με ακροδεξιό έμβλημα, γεγονός που ενισχύει τις πρώτες πληροφορίες των ουκρανικών αρχών. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της SBU Βασίλ Γκριτσάκ, ο 25χρονος δήλωσε στους ανακριτές την αντίθεσή του προς «την πολιτική της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης στη Γαλλία, την εξάπλωση του Ισλάμ και την παγκοσμιοποίηση». Σύμφωνα με τον Γκριτσάκ, ο Γκρεγκουάρ Μ. σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχους ισλαμικά τεμένη, εβραϊκές συναγωγές, εφοριακές υπηρεσίες και αυτοκινητοδρόμους.

Παρακολούθηση μηνών

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 25χρονος εισήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης, προτού μεταβεί στα ανατολικά της χώρας και προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με τμήματα του ουκρανικού στρατού που μάχονται τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Υποσχόμενος ότι θα προσφέρει στρατιωτικό οπλισμό, «άρχισε να ρωτάει πώς θα μπορούσε να αγοράσει όπλα, εκρηκτικά και άλλον εξοπλισμό στην Ουκρανία», είπε ο Γκριτσάκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, οι ουκρανικές αρχές παρακολουθούσαν επί έξι μήνες τον Γκρεγκουάρ, έχοντας μάλιστα τροφοδοτήσει τον 25χρονο με μέρος του οπλισμού του ώστε να τον συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι πρόκειται για μέλος τυπικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Εντέλει διαπιστώσαμε ότι είχαμε εντοπίσει μέλος οργάνωσης στη Γαλλία, δυσαρεστημένης με την εξουσία, η οποία σχεδιάζει σειρά επιθέσεων στη διάρκεια του Euro», είπε ο Γκριτσάκ. Ο επικεφαλής της SBU διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν είχαν σκοπό να αποκαλύψουν την υπόθεση πριν από τη λήξη του Euro, αλλά υποχρεώθηκαν να το πράξουν εξαιτίας διαρροών στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι πληροφορίες που προέρχονται από την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. «Κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στον σχεδιασμό επιθέσεων τέτοιας εμβέλειας δεν είχε προκύψει από τις έρευνες εντός Γαλλίας. Μέχρι στιγμής, όλα τείνουν προς τη θεωρία ότι πρόκειται για κρούσμα διεθνούς λαθρεμπορίου όπλων», είπε χθες στέλεχος των γαλλικών διωκτικών υπηρεσιών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο iTele.

«Καταθέσαμε αίτημα δικαστικής συνεργασίας στις ουκρανικές αρχές, αλλά μέχρι στιγμής τίποτε δεν μας έχει σταλεί. Μετά τη σύλληψη του 25χρονου, οι ουκρανικές αρχές έχουν γίνει δυσπρόσιτες και οι πληροφορίες φθάνουν με το σταγονόμετρο», λέει μέλος των γαλλικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα HuffingtonPost.fr.

Ερωτηθείς από την ιστοσελίδα, ο δήμαρχος της γενέτειρας του 25χρονου, της κωμόπολης Ναντ-λε-Πετί, Ντομινίκ Πενζαλφινί, περιέγραψε τον συλληφθέντα ως ένα «πολύ ευχάριστο αγόρι, ευγενικό με τους γείτονές του, έξυπνο και συμπαθητικό, πάντα έτοιμο να φανεί εξυπηρετικό».

Ο διευθυντής του συνεταιρισμού Elitest Λικ Βοϊντέ, όπου εργαζόταν ο 25χρονος, τον χαρακτήρισε «πρότυπο εργαζομένου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή