6,68 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου έως τα τέλη Απριλίου

6,68 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου έως τα τέλη Απριλίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη έχουν φθάσει οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις σε μία αγορά που ήδη βάλλεται από τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ανήλθαν στα τέλη Απριλίου 2016 στα 6,688 δισ. ευρώ.

Αν και το ποσό αυτό δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, ωστόσο είναι κατά 1,86 δισ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2015. Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο τα φέσια του Δημοσίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% του ΑΕΠ. Αν το ποσό αυτό υπήρχε στην αγορά, θα αυξανόταν η κατανάλωση και κατ’ επέκταση οι έμμεσοι φόροι, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωνόταν η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων. Γεγονός το οποίο ενδεχομένως να μείωνε την ανάγκη για επιπλέον φορολογικά μέτρα, όπως αυτά που έλαβε η κυβέρνηση στο πεδίο των έμμεσων φόρων, 1,4 δισ. ευρώ περίπου. Από τα 6,68 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. είναι οι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, και τα υπόλοιπα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ. Ειδικότερα:

• Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.

• Τα 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.

• Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

• Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους.

• Τα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία στα τέλη Απριλίου 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν κατά 2,6 δισ. ευρώ πλεονασματικό, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 581 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, αυτές στα τέλη Απριλίου ανήλθαν στα 13,6 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αρχές του έτους κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT