Το πρώτο βήμα για την ύδρευση της περιοχής του Ασωπού

Το πρώτο βήμα για την ύδρευση της περιοχής του Ασωπού

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προκήρυξη των μελετών για την ύδρευση των αστικών και βιομηχανικών περιοχών του δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης  των χωριών και των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, που υδρεύονται σήμερα από μικρά, διάσπαρτα διυλιστήρια. Η μελέτη θα αφορά και στο σχεδιασμό των έργων για την αξιοποίηση του «περισσεύματος» της Υλίκης, προς ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2014 ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος (φορέας εισήγησης του έργου), το δήμο Τανάγρας (φορέα υλοποίησης του έργου) και την ΕΥΔΑΠ (τεχνικός σύμβουλος). Το έργο τιτλοφορείται «ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών συστημάτων περιοχής Ασωπού» (αν και αφορά μικρό μέρος μόνο μιας τέτοιας προσέγγισης) και περιλαμβάνει δύο υπο-έργα:

-Την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού,  δυναμικότητας, περίπου 1.200 m3/ώρα, για όλο το δήμο Τανάγρας (περιλαμβάνει τις περιοχές Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης και Δηλεσίου), καθώς και δικτύου διανομής νερού προς τους οικισμούς (24,4 χλμ) αλλά και τη βιομηχανική περιοχή (30 χλμ). Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 31,9 εκατ. (προ ΦΠΑ)

-Τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς του «πλεονάσματος» της λίμνης Υλίκης (περίπου 5,4 χλμ) για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα μέσω γεωτρήσεων στον Άγιο Θωμά και τα Οινόφυτα. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 5,7 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

Τα δύο έργα είχε αρχικά σχεδιαστεί να ανατεθούν μέσω διαγωνισμού με το σύστημα της «μελετοκατασκευής». Ωστόσο οι (πολλές) επισφάλειες του συστήματος αυτού οδήγησαν το υπουργείο στην απόφαση να προκηρύξει πρώτα τις απαραίτητες μελέτες (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ), κάτι που πρόκειται να συμβεί (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Παπαδόπουλο) μέχρι τις 30 Ιουλίου.

«Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει η Πολιτεία για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης στη λεκάνη του Ασωπού», ανέφερε ο αναπλ. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης. «Για αρκετά χρόνια η Πολιτεία δεν παραδεχόταν το πρόβλημα, μάλιστα υπήρχαν διώξεις και των λειτουργών που το ανέδειξαν».

«Οι υποδομές της ύδρευσης είναι σήμερα ανεπαρκείς. Το νερό διυλίζεται από μικρές μονάδες, χωριστά σε κάθε οικισμό, με μεγάλο κόστος που είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει ένας δήμος», ανέφερε ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασ. Περγάλιας.

Όσον αφορά στην Υλίκη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρόκειται για αξιοποίηση του νερού που χάνεται κάθε χρόνο για γεωλογικούς λόγους (όταν ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης) και το οποίο θα βοηθήσει πρώτα στη σταδιακή απορρύπανση του υπόγειου υδροφορέα και στη συνέχεια στην ανανέωση των υπογείων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής.

Για το ευρύτερο πρόβλημα της περιοχής του Ασωπού, ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την υλοποίηση της πρότασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (οριοθέτηση ΒΙΠΕ, δημιουργία βασικών υποδομών όπως αποχέτευση και βιολογικός για τη βιομηχανία), την οποία δήλωσε ότι υποστηρίζει.

Σήμερα, στην περιοχή των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται σήμερα περί τις 400-450 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες απασχολούν περίπου 25.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, καθημερινά οι επιχειρήσεις αυτές παράγουν περίπου 9.000 m3/ημέρα βιομηχανικών αποβλήτων. Ερωτώμενος για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, ο κ. Τσιρώνης παραδέχθηκε ότι το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο προσπάθησε 2 φορές να στελεχώσει το γραφείο Οινοφύτων, χωρίς αποτέλεσμα. Προανήγγειλε δε νέο πλαίσιο για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, το οποίο θα αφορά στην ενεργοποίηση άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών (και όχι στη στελέχωση του σώματος των Επιθεωρητών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT