Αναβρασμός στους Ρεπουμπλικανούς

Αναβρασμός στους Ρεπουμπλικανούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέση άμυνας βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, καθώς συνεχίζει να δέχεται έντονη κριτική αναφορικά με τον ισχυρισμό του ότι ο δικαστής Γκονζάλο Κουριέλ, που επιβλέπει τις εξελισσόμενες δικαστικές υποθέσεις εξαπάτησης φοιτητών στις οποίες εμπλέκεται το «Πανεπιστήμιο Τραμπ», είναι προκατειλημμένος εναντίον του επειδή έχει λατινοαμερικανική καταγωγή. Ο Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ο Μεξικανός δικαστής καταφέρεται με άδικο τρόπο εναντίον του λόγω της προεκλογικής ρητορικής του κατά της παράνομης μετανάστευσης. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο ανάμεσα στους επικριτές του, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε προσθέσει, επίσης την Κυριακή σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS, ότι ένας μουσουλμάνος δικαστής θα ήταν εξίσου προκατειλημμένος εναντίον του. Ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για μόνιμη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τους πιστούς του Ισλάμ.

Αρκετά μέλη των Ρεπουμπλικανών έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις δηλώσεις του προκλητικού δισεκατομμυριούχου υποψηφίου, με τον εισηγητή της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και τον αρχηγό της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ να τονίζουν ότι η στάση του Τραμπ είναι επικίνδυνη για το κόμμα, αφού θα εξοργίσει το αναπτυσσόμενο σε μέγεθος μπλοκ των Λατινοαμερικανών ψηφοφόρων. «Αδικαιολόγητη» και «το μεγαλύτερο λάθος» χαρακτήρισε την εστίαση στην καταγωγή του Κουριέλ ο Νιουτ Γκρίνγκριτς, πρώην εισηγητής στο αμερικανικό Κοινοβούλιο και πιθανός συνυποψήφιος με τη ομάδα του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος σχολίασε ότι ο δημοφιλής υποψήφιος πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως «πιθανός μελλοντικός ηγέτης των ΗΠΑ». Την ίδια στιγμή, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει αρνητικά τις δηλώσεις Τραμπ. Σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Twitter, η ίδια έγραψε ότι τα «προκατειλημμένα σχόλια για τον Λατινοαμερικανό δικαστή είναι τόσο αηδιαστικά, που ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί αισθάνονται προσβεβλημένοι».

Στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών η κούρσα συνεχίζεται με την Κλίντον να πλησιάζει όλο και περισσότερο στην επικράτηση επί του Μπέρνι Σάντερς. Το αποτέλεσμα στις προκριματικές εκλογές του Πουέρτο Ρίκο την Κυριακή την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να εξασφαλίσει και να ξεπεράσει το όριο των 382 εκλεκτόρων, ώστε να κατοχυρώσει τον τίτλο της επίσημης υποψηφίου του κόμματος. Οπως ανέφεραν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μαζική, ενώ λειτουργούσαν μόλις τα 430 από τα 2.000 συνολικά εκλογικά τμήματα που είχαν λειτουργήσει το 2008. Αν και οι Πορτορικανοί δεν ψηφίζουν στις γενικές εκλογές, η πολιτική κατεύθυνση της περιοχής μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί για άλλες πολιτείες λόγω της κακής κατάστασης της τοπικής οικονομίας. Καθοριστικό θα είναι και για τους δύο διεκδικητές του χρίσματος το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην Καλιφόρνια, η οποία είναι μία από τις έξι πολιτείες που θα πραγματοποιήσουν προκριματικές εκλογές την Τρίτη. Αν και ο Σάντερς ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα, το εκλογικό σύστημα δεν προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για να ανατραπεί το προβάδισμα της Κλίντον. Οι εκλέκτορες της Καλιφόρνιας κατανέμονται σε αναλογική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT