Εχασε το «άριστα» η Φινλανδία

Εχασε το «άριστα» η Φινλανδία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Φινλανδία έχασε τη βαθμολογία του τριπλού Α, την υψηλότερη που μπορεί να έχει το χρέος μιας χώρας, μετά την υποβάθμιση της οικονομίας και από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της φινλανδικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στην κατηγορία Aa+ και τον οίκο Standard & Poor’s στην κατηγορία ΑΑ+. Η Moody’s κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία Aa1 με σταθερή προοπτική.

Προ ολίγων ετών και μάλιστα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η Φινλανδία εθεωρείτο από τον πυρήνα της Ευρωζώνης μία από τις πιο σταθερές και πειθαρχημένες δημοσιονομικά οικονομίες. Είχε, παράλληλα, τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στα κράτη-μέλη της περιφέρειας στην Ευρωζώνη που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, με το Ελσίνκι να τηρεί ανάλογα αυστηρή στάση με το Βερολίνο. Την τελευταία τριετία, όμως, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω του υψηλού εργασιακού κόστους, της πτώσης του κολοσσού τηλεπικοινωνιών Nokia και της οικονομικής κρίσης στη γειτονική Ρωσία.

«Η οικονομία εμφανίζει κάποια θετικά σημάδια, επιστρέφοντας το 2015 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου Moody’s. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη την επόμενη πενταετία θα είναι αδύναμη στη Φινλανδία. Αναμένεται, επίσης, αύξηση του δημόσιου χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού ξεπέρασε το όριο του 60% επί του ΑΕΠ μόλις πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT