Πεκίνο κατά Brexit

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες ορισμένων από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου έχουν εκφράσει ηχηρά την άποψή τους κατά του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπου οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ε.Ε. ή όχι. H Kίνα έχει τηρήσει χαμηλό προφίλ. Εν τούτοις, το Πεκίνο έχει εκφράσει σιωπηλά την επιθυμία του να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. Διαφορετικά θα έχει το δικό της μερίδιο στις οικονομικές επιπτώσεις.

Εχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια και έχουν πολλαπλασιαστεί οι μεταξύ τους οικονομικές διασυνδέσεις. Η Κίνα, για παράδειγμα, στράφηκε στο Λονδίνο για να αξιοποιήσει την εμπειρία του στη δημιουργία του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τη ρύθμιση των αγορών. Η Βρετανία έχει αναζητήσει κινεζικές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η κατασκευή σιδηροδρόμων.

«Βέβαια, όταν επενδύεις στη Βρετανία αποκτάς πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη να αξιοποιείται ως γέφυρα στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη», σχολιάζει ο Γιάο Λινγκ, υποδιευθυντής του κέντρου ερευνών στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε έντυπο της κυβέρνησης. «Μόλις γκρεμιστεί αυτή η γέφυρα, χάνεται το πλεονέκτημα».

Η Κίνα έχει εκφράσει κωδικοποιημένα τη θέση της υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., απευθύνοντας έκκληση για μια ενωμένη, ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου Σι Τσινπίνγκ όταν επισκέφθηκε τη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, τον Μάιο. «Ετσι, η Κίνα μεταβιβάζει το μήνυμα ότι υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.», δήλωσε ανώνυμα Βρετανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε ιδιωτικές συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί τελευταία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit. Ορισμένοι αναρωτιούνται για τους λόγους που η κυβέρνηση ρισκάρει τόσα σε μια ψηφοφορία. Ειδησεογραφική οικονομική ιστοσελίδα στην Κίνα, η FX678.com, ανάρτησε καρτούν τον περασμένο μήνα που παρουσιάζει έναν πύραυλο με την επιγραφή «Ονειρα της Βρετανίας», τον οποίο προσπερνούν οι πολίτες της Ε.Ε. με το εξής σχόλιο: «Το δημοψήφισμα για το Brexit δεν είναι παιχνίδι. Δεν έχουν φοβηθεί ακόμη οι Βρετανοί;». Στην ιστοσελίδα τονίζεται ότι μια αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έχει βαριές συνέπειες στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και πολύ μικρότερες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κίνα αποφεύγει κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών καθώς δεν επιθυμεί καμία παρέμβαση στη δική της πολιτική κατάσταση. Ολη αυτή η διαμάχη που λαμβάνει χώρα στα κινεζικά ΜΜΕ έχει, επίσης, εστιαστεί στις ευκαιρίες που μπορεί να αναπτυχθούν εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε. Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό China Money, το οποίο δημοσιεύεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αναφέρει πως με ένα Brexit θα έχει η Βρετανία μεγαλύτερη ελευθερία για να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Πεκίνο. Κατ’ επέκταση θα ανοίγονταν νέες ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες στη Βρετανία και αντίστροφα.

Η Βρετανία, παρά τις διαφωνίες με το Πεκίνο σε θέματα π.χ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει υποστηρίξει σθεναρά το Πεκίνο στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικά έχει στηρίξει την Κίνα για να αποκτήσει κύρος στην οικονομία της αγοράς και έτσι να μπορεί να εισάγει ευκολότερα προϊόντα στην ενιαία αγορά. Σε ένα Brexit, «η Κίνα θα χάσει την υποστήριξη της Βρετανίας στις Βρυξέλλες. Η Κίνα δεν επιθυμεί μια Ευρώπη που θα κυριαρχείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία», τονίζει άλλος δυτικός διπλωμάτης εγκατεστημένος στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή