Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόπωση των ελληνικών εξαγωγών, η οποία παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών οδήγησε σε εκτόξευση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Η πορεία δεν προβλέπεται ανοδική, καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση των νέων παραγγελιών για την εξωτερική αγορά.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δέχονται πλήγμα από μία ακόμη κινητοποίηση, αυτή τη φορά από την απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προειδοποιεί για πολύ αρνητικές εξελίξεις στις εξαγωγές λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους είτε δυσκολεύονται να εξάγουν τα προϊόντα τους είτε τα παραδίδουν με σημαντική καθυστέρηση στους πελάτες τους και με αυξημένο κόστος λόγω αναγκαστικής αλλαγής λιμανιού ή αλλαγής μεταφορικών μέσων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Απρίλιο του 2016 ανήλθε στο ποσό των 2,10 δισ. ευρώ έναντι 2,18 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,8%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η συνολική αξία των εξαγωγών παρουσίασε –σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω στη συνέχεια– αύξηση κατά 2,2%. Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Απρίλιο του 2016 ανήλθε σε 4,16 δισ. ευρώ έναντι 3,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 7,1%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 26,5%. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 21%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση του ελλείμματος διαμορφώθηκε σε 57,7%.

Σε επίπεδο τετραμήνου, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών– έναντι αύξησης κατά 15,2% το α΄ τετράμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 7,5%, καθώς η συνολική αξία τους ανήλθε σε 7,83 δισ. ευρώ έναντι 8,46 δισ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2015. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τετράμηνο αυξήθηκε κατά 20,8%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ενώ εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή καταγράφεται αύξηση 1,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 είναι οι πρώτες ύλες (μείωση 13%), τα λίπη-έλαια (κατά 12%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (κατά 6,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT