Η αύξηση φόρων στις ΑΕΕΑΠ παγώνει την αγορά των «κόκκινων» δανείων

Η αύξηση φόρων στις ΑΕΕΑΠ παγώνει την αγορά των «κόκκινων» δανείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες αναμένεται να καταγράψουν οι τράπεζες κατά τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) με ενέχυρο επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), καθώς, όπως προκύπτει, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) εμφανίζονται πολύ πιο «χλιαρές» στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αιτία είναι η πρόσφατη εκτόξευση της φορολόγησης των εταιρειών του κλάδου, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπερδιπλασιάστηκε σε 0,55% από 0,25% που ήταν μέχρι πρότινος, ενώ και ο φόρος επί του ενεργητικού των εταιρειών (ακίνητα και καταθέσεις) επταπλασιάστηκε από το 0,105% στο 0,75% ετησίως. Πλέον, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, οι ΑΕΕΑΠ μελετούν το ενδεχόμενο είτε να απέχουν πλήρως από την απόκτηση ακινήτων συνδεδεμένων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε να το πράξουν μεν, αλλά με αισθητά χαμηλότερες αποτιμήσεις από εκείνες που ήταν διατεθειμένες να καταβάλουν μέχρι πριν από ένα μήνα, δηλαδή με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Εκ των πραγμάτων, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες που θα πωλήσουν τέτοια χαρτοφυλάκια, καθώς η απουσία των ΑΕΕΑΠ ή έστω η απροθυμία τους να δαπανήσουν περισσότερα κεφάλαια απ’ ό,τι οι ξένοι επενδυτές, θα τις υποχρεώσουν να τα διαθέσουν με μεγαλύτερη έκπτωση, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει και περισσότερη ζημία. «Επί της ουσίας, δηλαδή, θα ζημιωθεί το ίδιο το Δημόσιο, που είναι μέτοχος των τραπεζών, και μάλιστα οι ζημίες θα είναι πολλαπλάσιες από τα αυξημένα έσοδα που θα εισπράξει από την αύξηση του φόρου που έχει επιβάλει στις ΑΕΕΑΠ και που υπολογίζονται σε 20-30 εκατ. ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του κλάδου.

Οπως επισημαίνεται, το Δημόσιο προτίμησε να λειτουργήσει με καθαρά εισπρακτική λογική, βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος, που είναι οι μακροπρόθεσμες απώλειες εσόδων. «Σε όλες τις χώρες όπου λειτουργούν, οι ΑΕΕΑΠ έχουν αποδειχθεί το καλύτερο όχημα για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Πλέον, με το να καταστούν οι ΑΕΕΑΠ που λειτουργούν στην Ελλάδα μη ανταγωνιστικές σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού, ουσιαστικά θα στρέψει τα κεφάλαια αυτά στην Ισπανία, στην Τουρκία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία κ.λπ.», αναφέρουν χαρακτηριστικά φορείς της αγοράς ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τον προηγούμενο χρόνο, ανακοινώθηκε η δημιουργία 40 νέων ΑΕΕΑΠ στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση έχει προσφέρει σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου και ασφαλώς για να τροφοδοτηθεί με πολύτιμα κεφάλαια η τοπική αγορά ακινήτων. Στον αντίποδα, στην Ελλάδα πλέον η δυσπιστία των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ είναι προφανής, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί με τη θέσπιση ενός νόμου να αυξάνει τον φόρο του κλάδου κατά το δοκούν, υπονομεύοντας έτσι άμεσα τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT