«Σεπτέμβριο στο QE η Ελλάδα», εκτιμά ο Ευκλ. Τσακαλώτος

«Σεπτέμβριο στο QE η Ελλάδα», εκτιμά ο Ευκλ. Τσακαλώτος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους, εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «πολύ σύντομα» η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο την αισιοδοξία του κ. Τσακαλώτου δεν φαίνεται να συμμερίζονται τραπεζικές πηγές και αναλυτές, που εκτιμούν ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνδεθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος το προσεχές φθινόπωρο, αλλά και με την πρόοδο στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των capital controls και την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Επίσης, τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόλις αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου. «Αισθάνομαι σίγουρος ότι τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν γίνουν αποδεκτά έως τον Σεπτέμβριο», σημείωσε. Επιπλέον εκτίμησε πως μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ –και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος– «μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι». «Τότε θα έχουμε μία μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα». Αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις τους θα αμβλυνθούν από την αύξηση της εμπιστοσύνης, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Αυτοί οι παράγοντες θα σπάσουν τον υφεσιακό κύκλο», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. «Οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί και υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργησή τους», προσθέτοντας ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε τις πρώτες ουσιαστικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT