Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση μετά τη στροφή 180 μοιρών (U-turn) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club, αν και υποστήριξε ότι παραμένουν κίνδυνοι και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Λ. Παπαδήμος, παρουσίασε την πρότασή του για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Π. Πικραμμένος, χαρακτήρισε θεμελιώδες πρόβλημα για την ανάπτυξη της Ελλάδας την κατάσταση που επικρατεί στην απονομή Δικαιοσύνης.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως η ανακεφαλαιοποίηση που έλαβε χώρα στο τέλος του 2015 ήταν αναγκαία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε στο πρώτο μισό του ίδιου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον ίδιο, δεδομένου του μεγέθους και της διάρκειας της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο έντονη ακόμα και από τη Μεγάλη Υφεση του 1929. Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την επαναφορά από την ΕΚΤ του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver) και αυτό θα επιτρέψει τα ελληνικά ομόλογα να αποτελέσουν και πάλι ενέχυρο για να δανειστούν οι τράπεζες από το Ευρωσύστημα, βελτιώνοντας το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Επίσης, εκτίμησε ότι αργότερα και εντός του 2016 θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, επισήμανε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι το σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, οι αγορές συνεχίζουν να είναι ευαίσθητες και τα capital controls είναι ακόμα σε ισχύ. Επίσης, ανέδειξε ως πρώτης προτεραιότητας θέμα για την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών και της κερδοφορίας τους. Για το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE’s) ανέφερε πως η προληπτική αναδιάρθρωση των δανείων και η άμεση εμπλοκή των private equity fund στην εξυπηρέτηση των δανείων θα βοηθήσει. Σημείωσε, δε, πως προτεραιότητα της ΤτΕ είναι να συμβάλει προς μία βιώσιμη λύση για τη διαχείριση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Παπαδήμος ανέπτυξε τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της ανάπτυξης: Πρώτον, η εφαρμογή βαθύτερων και μεγαλύτερης έκτασης μεταρρυθμίσεων των αγορών και των θεσμών. Δεύτερον, η χρηματοδότηση της οικονομίας. Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι καλύτερη, αλλά απαιτούνται η εφαρμογή του προγράμματος, η ύπαρξη εμπιστοσύνης και η βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τρίτον, η ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης και γενικότερα της ζήτησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Προϋποθέσεις για να πετύχει η στρατηγική είναι η ταυτόχρονη εφαρμογή των παραπάνω και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (ιδίως του δικαστικού και φορολογικού συστήματος). Επίσης, ο κ. Παπαδήμος έθεσε ως βασική προϋπόθεση να δοθεί έμφαση από κυβέρνηση και δανειστές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος έναντι των δημοσιονομικών στόχων και να μην επαναληφθεί το λάθος του παρελθόντος, όπου δινόταν μεγαλύτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική προσαρμογή αντί των μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πικραμμένος, αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το δικηγορικό Σώμα και η ακαμψία που επιδεικνύει σε κάθε πρόοδο και προοδευτική ρύθμιση. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό, γιατί η πλειονότητα μέσα στη Βουλή είναι δικηγόροι και πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή το δικηγορικό Σώμα να εμποδίζει την απονομή τη Δικαιοσύνης για τόσο καιρό. Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Πικραμμένος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό, ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον των πολιτών προς άλλες κατευθύνσεις. Πάντως, σημείωσε ότι η χώρα αυτή δύσκολα κυβερνιέται με το υπάρχον Σύνταγμα, το οποίο χαρακτήρισε ξεπερασμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT