Προσφυγή FPO κατά εκλογικού αποτελέσματος στην Αυστρία

Προσφυγή FPO κατά εκλογικού αποτελέσματος στην Αυστρία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του αποτελέσματος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών πραγματοποίησε χθες το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία, ισχυριζόμενο ότι παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα που ανέδειξε νικητή τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο του FPO Νόρμπερτ Χόφερ. Παρότι το αξίωμα του προέδρου στην Αυστρία έχει κυρίως διακοσμητικές αρμοδιότητες, η νίκη του πρώην προέδρου των Πρασίνων ανακούφισε τις περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς η ήττα του θα ισοδυναμούσε με την εμφάνιση του πρώτου ακροδεξιού αρχηγού ευρωπαϊκού κράτους στην ιστορία του θεσμού.

Η εκλογική μάχη κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού, με τη διαφορά να μην ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή τις 31.000 ψήφους. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς τα πρόωρα εκλογικά αποτελέσματα έδιναν οριακό προβάδισμα στον Χόφερ, κάτι που ανατράπηκε με την καταμέτρηση των 700.000 επιστολικών ψήφων. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από καταγγελίες για διάφορες παρατυπίες, όπως η πρόωρη καταμέτρηση επιστολικών ψήφων και η συμμετοχή εφήβων που βρίσκονταν κάτω από την ηλικία κατά την οποία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι έρευνες των Αρχών υπέδειξαν ότι ο αριθμός των ψήφων που επηρεάστηκε από αυτές τις παρατυπίες ήταν μικρότερος από τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, χωρίς να προκαλεί αλλοίωση στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα συμπεράσματα του υπουργείου ήρθε να αμφισβητήσει η προσφυγή του FPO στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των ψήφων που επηρεάστηκε από λάθη στη διαδικασία ήταν μεγαλύτερος από τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η προσφυγή εστιάζει στην πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, με τον ισχυρισμό ότι περισσότερες από 550.000 από τις 700.00 επιστολικές ψήφους καταμετρήθηκαν πριν από την προβλεπόμενη ώρα. Αλλες παρατυπίες που υπογραμμίζονται είναι η καταμέτρηση από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό και η καταμέτρηση δίχως την παρουσία εκλογικών παρατηρητών. Δηλώνοντας ότι το κόμμα του έχει αρκετά στοιχεία, ο πρόεδρος του FPO Χάινς-Κρίστιαν Στράχε ζήτησε επανάληψη των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT