Υποχώρησαν κατά 75% τα κέρδη της Rosneft

Υποχώρησαν κατά 75% τα κέρδη της Rosneft

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε μεγάλη πτώση την κερδοφορία της Rosneft, του κρατικού κολοσσού της Ρωσίας, που είναι και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Τα καθαρά κέρδη της Rosneft υποχώρησαν κατά 75% στα 14 δισ. ρούβλια (192,45 εκατ. ευρώ) το α΄ τρίμηνο του έτους, εγείροντας ερωτήματα για τα κεφάλαια που θα καταφέρει να εξασφαλίσει το ρωσικό κράτος από τους κολοσσούς του σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Εντούτοις, τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα της Rosneft δεν φαίνεται να ανησύχησαν τους επενδυτές, επειδή η τιμή της μετοχής ενισχυόταν κατά 2,8% στο χρηματιστήριο της Μόσχας λίγο πριν από το κλείσιμο. Το ρωσικό κράτος διατηρεί μερίδιο 69,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Rosneft μέσω της δημόσιας εταιρείας Rosneftgaz. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει εγκρίνει ψήφισμα, με βάση το οποίο θα πρέπει οι εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος να καταβάλουν τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών τους σε μερίσματα.

Η Μόσχα υπολογίζει πως έτσι θα εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια 100 δισ. ρουβλίων. Προκειμένου να ενισχύσει τη δημοσιονομική της κατάσταση, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να πουλήσει μερίδια από ορισμένες κρατικές εταιρείες καθώς έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό της από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, η Μόσχα εξετάζει την πώληση μεριδίων είτε απευθείας σε στρατηγικούς επενδυτές, είτε μέσω του χρηματιστηρίου. Σ’ ό,τι αφορά τη Rosneft, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διατηρεί υπό την κυριότητά της το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, διαθέτοντας το υπόλοιπο 19% σε πώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT