Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον τους στην Κίνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον τους στην Κίνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βλέπουν δύσκολο το μέλλον τους στην Κίνα. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι βασικός παράγοντας ανησυχίας και καθιστά ακόμη πιο απογοητευτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί μέχρι σήμερα, όπως είχε δεσμευθεί το Πεκίνο. Η Κίνα δεν έχει ανταποκριθεί σε υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας ανοικτής αγοράς στους ξένους επιχειρηματίες, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε. στη χώρα.

Την ίδια ώρα, όμως, η Κίνα ανοίγει τις πόρτες στις ΗΠΑ για επενδύσεις στις αγορές της. Το Πεκίνο προσφέρει ποσοστώσεις 250 δισ. γουάν (38 δισ. δολαρίων) στις ΗΠΑ για επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επιτραπεί σταδιακά η είσοδος νέων επενδυτών στις αγορές της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη ποσόστωση που έχει δοθεί σε μια περιοχή δικαιοδοσίας μετά το Χονγκ Κονγκ. Λιγότερες ποσοστώσεις έχουν εκχωρηθεί στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Σιγκαπούρη, γεγονός που καταδεικνύει την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεεων μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία. Επειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, αντανακλώντας την επιθυμία της Κίνας να εξελιχθεί το γουάν σε ευρέως διαπραγματεύσιμο νόμισμα.

Αναλυτικότερα, η έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε στην Κίνα καταλήγει στο πόρισμα ότι το 41% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επανεξετάζει τις δραστηριότητές του στην υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Κίνα έχει απογοητεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναφορικά με την απομάκρυνση εμποδίων στον ανταγωνισμό, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη, την κατάργηση του προστατευτισμού στις περιφέρειες και τη μείωση του υπέρογκου χρέους που βαραίνει τις τοπικές κυβερνήσεις. Μεγαλύτερη αίσθηση από την έρευνα προκαλεί η απαισιοδοξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την κερδοφορία των κινεζικών δραστηριοτήτων τους. Το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε απαισιοδοξία για την προοπτική κερδών, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ενα ακόμη 15% δηλώνει προβληματισμό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τον κλάδο χημικών.

Αναμφισβήτητα ήταν αναμενόμενο να μετριαστούν οι ρυθμοί επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πάροδο μιας 35ετίας με ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό το 47% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα συνεχίζει να θεωρεί ότι η Κίνα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς και σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στη χώρα. Εντούτοις, το αντίστοιχο ποσοστό προ μιας τριετίας έφθανε το 86%.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 9%, στα 9,3 δισ. ευρώ, το 2015 σε σχέση με το 2014, μια ένδειξη που ίσως σηματοδοτεί ότι η Κίνα χάνει την προνομιακή θέση της στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών. Αντίθετα, η Κίνα επένδυσε 20 δισ. δολάρια στην Ευρώπη, με άνοδο 44% από το 2014. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναδιπλώνουν τα επενδυτικά σχέδιά τους λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη, του προβληματισμού για το χρέος της χώρας, της υποχώρησης των εξαγωγών και της πτώσης των αποδόσεων από επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Οι εποπτικές αρχές των χρηματοοικονομικών αγορών, αντίθετα, καταβάλλουν προσπάθειες για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ φαίνεται να υπάρχουν επιφυλάξεις για το ύψος του κρατικού χρέους, αλλά και τη νομισματική πολιτική της χώρας, όπως αναφέρουν αναλυτές στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας φέρεται να παρεμβαίνει για να αποτρέψει απότομες διακυμάνσεις στο νόμισμά της. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι η Κίνα «έχει δεσμευθεί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην ισοτιμία της, προκειμένου να είναι ευέλικτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT