Σοκάρει ο βανδαλισμός εκκλησίας

Σοκάρει ο βανδαλισμός εκκλησίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Σε πράξεις που ξεπερνούν κάθε νοσηρότητα και προκαλούν αποτροπιασμό προχώρησαν άγνωστοι, βανδαλίζοντας τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Σπηλιώτισσας, που βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού στο Παλαιόκαστρο Ηρακλείου. Οι δράστες, αφού αφόδευσαν, λέρωσαν 13 εικόνες και την Αγία Τράπεζα και με κάρβουνο έγραψαν σε τοίχο του Ιερού μηνύματα όπως «Σκ… στους Χριστιανούς, κερνάει ο Δίας». Ο τρόπος που «χτύπησαν» οι δράστες μοιάζει με τους βανδαλισμούς που κατά καιρούς έχουν γίνει σε πολλές εκκλησίες της Κρήτης και παραπέμπει σε μύστες άλλης θρησκείας, ίσως του Δωδεκαθέου.

Οι εικόνες σοκάρουν και επαναφέρουν το πρόβλημα με τους βάνδαλους, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Εκκλησία στην Κρήτη. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τον χώρο και προσπάθησαν να συλλέξουν στοιχεία. Μαρτυρίες δεν υπάρχουν, αφού το εκκλησάκι είναι απομακρυσμένο.

Η νέα επίθεση είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς τα κρούσματα είναι πολλά. Οι βάνδαλοι έχουν μετατρέψει κατά καιρούς τα Ιερά σε χώρους σεξουαλικών οργίων, αφοδεύουν στην Αγία Τράπεζα, σπάνε ή λερώνουν τις εικόνες με περιττώματα, βεβηλώνουν τοιχογραφίες αγίων ζωγραφίζοντας γεννητικά όργανα και άλλα πολλά που δεν τα βάζει ανθρώπινος νους. Η βεβήλωση της εκκλησίας του Αφέντη Χριστού στις Ποταμιές, οι επιθέσεις σε εκκλησίες στη Λυγαριά, στην περιοχή της Κνωσού, στα Σπήλια, στις Αρχάνες αλλά και στην Ντία, όπου βρέθηκαν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά μέσα στο εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρα, είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κατά καιρούς έχει ζητηθεί από την Εκκλησία της Κρήτης η παρέμβαση της αστυνομίας, ενώ το θέμα έχει φθάσει μέχρι τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είχε εκδώσει σχετική διαταγή προς τα αστυνομικά τμήματα, ζητώντας την εκτέλεση περιπολιών για τη φύλαξη των απομακρυσμένων εκκλησιών.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο εφημέριος των Ποταμιών πατέρας Αντώνιος Καμπαναράκης ήταν από τους πρώτους που είδαν το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στο γραφικό εκκλησάκι του Χριστού. «Οι δράστες κατέβασαν τις έξι εικόνες από το τέμπλο και τις πέταξαν μέσα στο Ιερό. Εριξαν από πάνω καρέκλες που έσπασαν και χρησιμοποίησαν για προσάναμμα το κάλυμμα από την Αγία Τράπεζα και ένα μαξιλαράκι. Εν συνεχεία περιέλουσαν με λάδι τις εικόνες και έβαλαν φωτιά. Ο Θεός μάς λυπήθηκε και η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο τέμπλο. Κάηκαν μονάχα οι δύο εικόνες, εκ των οποίων η μία ολοσχερώς, ενώ έριξαν και την άμμο από τα μανουάλια στο πάτωμα», ανέφερε ο ιερέας.

Τον Μάιο του 2014, οι βάνδαλοι περιέλουσαν με λάδι μανουάλι στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πετροκεφάλι (Ηρακλείου) και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές η εικόνα του Χριστού που υπήρχε δίπλα. Ακολούθως πέταξαν διάφορα αντικείμενα στον αύλειο χώρο του ναού, ενώ προέβησαν σε βανδαλισμούς και στο Ιερό.

Τον Σεπτέμβριο 2014, στα Ανώγεια, σημειώθηκε πρωτοφανής και απαράδεκτη βεβήλωση της μικρής εκκλησίας της Αναλήψεως στον κάμπο της Νίδας, στη θέση «Χριστού», λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπήλαιο του Ιδαίου Αντρου. Οι δράστες αφόδευσαν στην εκκλησία και «λέρωσαν» με τα κόπρανα τις εικόνες του Χριστού.

Πάντως πηγές της αστυνομίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, σε κάποιες περιπτώσεις, οι δράστες αυτών των επιθέσεων σε χριστιανικούς ναούς να είναι κοινοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή