Διακοπές εν πλω

12' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρουαζιέρα, ένας από τους δυναμικότερους τουριστικούς κλάδους παγκοσμίως, κερδίζει με αργά και σταθερά βήματα τους Ελληνες ταξιδιώτες.

Κάθε μέρα, μια διαφορετική πόλη ή και μια διαφορετική χώρα, επιλογές ψυχαγωγίας που ξεπερνούν κάθε φαντασία, πλούσιοι μπουφέδες και κουζίνες από όλο τον κόσμο, ξενοδοχειακές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, τεχνολογικές καινοτομίες ή, με πιο απλά λόγια, διακοπές με κρουαζιερόπλοιο. Μια διαφορετική φιλοσοφία που την τελευταία δεκαετία κερδίζει εντυπωσιακά έδαφος παγκοσμίως στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Με 475 κρουαζιερόπλοια να διασχίζουν τις θάλασσες του πλανήτη το 2016 και με βασικές αναδυόμενες αγορές την Ασία (700.000 επιβάτες το 2014 από σχεδόν μηδενικούς το 2011) και την Αυστραλία (1 εκατομμύριο επιβάτες το 2014 από 158.000 το 2004), η κρουαζιέρα έχει πλέον μπει δυναμικά στο παιχνίδι των αριθμών, καταφέρνοντας να ανατρέψει μύθους που παραδοσιακά σχετίζονταν με το τουριστικό προϊόν της. Σύμφωνα με την CLIA (Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας), τη φετινή χρονιά σχεδόν 24 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο, ενώ ακριβώς μία δεκαετία νωρίτερα οι επιβάτες ανέρχονταν στα 15 εκατομμύρια.

Κοντά σε αυτούς και οι Ελληνες, που -αν και με αργό βήμα- ανακαλύπτουν σιγά σιγά τη μοντέρνα ταξιδιωτική φιλοσοφία, έχοντας πια τη δυνατότητα να επιβιβαστούν στα πλοία σχεδόν από το… σπίτι τους (χωρίς δηλαδή να επωμίζονται το επιπρόσθετο κόστος της αεροπορικής σύνδεσης με το λιμάνι αναχώρησης). Και αυτό γιατί πολλοί διοργανωτές σχεδιάζουν πλέον κρουαζιέρες με αφετηρία ελληνικά λιμάνια, όπως τον Πειραιά και το Κατάκολο, ενώ η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση «ανοίγει» όλο και περισσότερους προορισμούς στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, κ.α.

«Ως λαός είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη θάλασσα, συνεπώς η κρουαζιέρα είναι πολύ κοντά στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις διακοπές μας. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να την περιλαμβάνουμε στις ταξιδιωτικές μας επιλογές είναι γιατί πρόκειται για κάτι σχετικά καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα», αναφέρει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Δ.Σ. της Orange Cruises Hellas. «Ωστόσο, η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καλύπτει πλέον όλες τις κατηγορίες τουριστών. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον που εκδήλωναν οι Ελληνες για την κρουαζιέρα – τουλάχιστον μέχρι προ πενταετίας- σημείωνε προοδευτικά άνοδο».  

Την αυξητική της πορεία ανέτρεψε η κρίση, που από το 2011 έχει οδηγήσει στην απώλεια του 45% της δυναμικής του κλάδου. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator, «η ανάπτυξη των τελευταίων ετών δείχνει τώρα να “πνίγεται” από την οικονομική στενωπό. Από την άλλη, όσο περισσότερο πιέζεται οικονομικά ο μέσος καταναλωτής, τόσο πιο εύκολα μπορεί να τον προελκύσει δυνητικά η ανταγωνιστικότητα της κρουαζιέρας. Η σχέση του κόστους μιας κρουαζιέρας με την αξία της ως επιλογή διακοπών είναι ασυναγώνιστη, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Βέβαια, η ελληνική αγορά ποτέ δεν ξεπέρασε -ακόμα και στις καλύτερες στιγμές της- τους 28.000 επιβάτες το χρόνο. Η εν λόγω επίδοση σε απόλυτους αριθμούς είναι χαμηλή, αν αναλογιστούμε ότι π.χ. η Ιταλία έχει να επιδείξει πάνω από 840.000 επιβάτες. Ωστόσο, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα».

ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ως επί το πλείστον, οι Ελληνες προτιμούν προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (87% για το 2015, σύμφωνα με την CLIA), στην Καραϊβική και στις Βερμούδες (5%), στη Βόρεια Ευρώπη (4%) και στην Απω Ανατολή (1%). Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι υπόλοιποι προορισμοί κρουαζιέρας (Ινδικός ωκεανός, υπερατλαντικά ταξίδια, Βόρεια Αμερική, Κανάρια Νησιά, Μεξικό, κ.ά.) προσείλκυσαν μόλις 360 Ελληνες επιβάτες την περασμένη χρονιά. «Ο Ελληνας ταξιδεύει για τον προορισμό και όχι για την εμπειρία του κρουαζιερόπλοιου και γι’ αυτό αποβιβάζεται πάντα στα λιμάνια που επισκέπτεται», σημειώνει η Φρόσω Ζαρουλέα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Celestyal Cruises – της μοναδικής κρουαζιέρας που πραγματοποιεί ταξίδια στο Αιγαίο.

Η κατεξοχήν περίοδος για την κρουαζιέρα -στη χώρα μας- είναι η καλοκαιρινή σεζόν, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με αποκορύφωμα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. «Πλέον η κρουαζιέρα προσελκύει όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με την εποχή, δηλαδή στην αρχή της σεζόν έχουμε πολλούς φοιτητές, το καλοκαίρι ταξιδεύουν περισσότερο οικογένειες, ενώ τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη συναντάμε μεγαλύτερες ηλικίες».

ΟΛΠ: Η θεαματική μεταμόρφωση

Το λιμάνι του Πειραιά, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, διεκδικεί μια ισχυρή θέση στο χάρτη της κρουαζιέρας της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) έχει υλοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων στους χώρους εντός και εκτός του Επιβατικού Σταθμού «Θεμιστοκλής». Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε βελτιώσεις των υφιστάμενων υποδομών και του εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί νέοι στεγασμένοι χώροι αναμονής επιβατών 1.000 θέσεων με κλιματισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για check in (60 θέσεις) των επιβατών και έχει διαμορφωθεί ο πρώτος όροφος της αίθουσας αναχωρήσεων ως ιδιαίτερος χώρος αναμονής και ελέγχου (X-RAYS) των μελών του πληρώματος του πλοίου. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί επιπλέον θέσεις για έλεγχο επιβατών, βαλιτσών και χειραποσκευών (Χ-RAYS), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η διαμόρφωση ενός τρίτου επιβατικού σταθμού, με εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. καλυμμένες με τέντα και εξοπλισμένες με κλιματισμό, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης.

Οπως αναφέρει ο Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του ΟΛΠ, οι επενδύσεις αυτές πλησιάζουν συνολικά τις 800.000 ευρώ, αλλά τα κέρδη που θα έχει ο οργανισμός, μόνο από τις πέντε αφίξεις του «Carnival Vista», θα φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην πόλη του Πειραιά, ο ΟΛΠ πρόκειται να προχωρήσει σε δράσεις ενίσχυσης του Δημοτικού Θεάτρου, προκειμένου να προσφέρει θεατρικές εκδηλώσεις δρόμου αλλά και ξεναγήσεις στο θέατρο για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.


ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ BUDGET

Διακοπές εν πλω-1

Eπιβιβαστείτε στο κρουαζιερόπλοιο που σας ταιριάζει, ανάλογα με τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε αλλά και τις εμπειρίες που θέλετε να ζήσετε εν πλω.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ακόμη και αν το budget που διαθέτετε είναι περιορισμένο, υπάρχουν οικονομικές επιλογές που προσφέρουν την εμπειρία της απόδρασης με κρουαζιερόπλοιο χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μια κρουαζιέρα 3 έως 7 ημερών στο Αιγαίο θα σας μυήσει στη μαγεία της θάλασσας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιούνται μικρότερα πλοία (400 – 700 καμπίνες, χωρητικότητας 1.200 – 1.800 επιβατών), που όμως παρέχουν όλες τις βασικές υπηρεσίες: γαστρονομική ποικιλία και ποτά, μπαρ με ζωντανή μουσική κάθε βράδυ, καζίνο, παιδότοποι, γυμναστήρια, spa και δραστηριότητες που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή (π.χ. μαθήματα χορού, μπίνγκο, παιχνίδια με χαρτιά, μαθήματα και διαγωνισμούς μαγειρικής, επιδείξεις διπλώματος πετσέτας, παιχνίδια γνώσεων). Αν και η έμφαση στις λεγόμενες οικονομικές κρουαζιέρες δίνεται κυρίως στην προσέγγιση πολλών προορισμών, οι υπηρεσίες εντός του πλοίου δεν υπολείπονται σε ποιότητα.

Mπορείτε, επίσης, να πάρετε το βάπτισμα του… πυρός κάνοντας μια ημερήσια κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με κάποιο από τα ημερόπλοια που αναχωρούν από το Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Info

Οι 3ήμερες, 4ήμερες και 7ήμερες κρουαζιέρες της Celestyal Cruises (www.celestyalcruises.com) στο Αιγαίο, με αναχώρηση από Πειραιά ή Λαύριο, ξεκινούν από 82 ευρώ το άτομο την ημέρα. Ημερήσιες κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούν η Hydraiki (www.onedaycruise.gr/) και η Evermore Cruises (www.evermorecruises.com) με κόστος από 100 ευρώ το άτομο (με ένα γεύμα και ζωντανή μουσική). Η Evermore Cruises ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη στο στόλο της του νέου ιδιόκτητου πεντάστερων προδιαγραφών πλοίου της «Cosmos», χωρητικότητας 800 επιβατών, που θα εκτελεί καθημερινούς πλόες στα νησιά Υδρα, Πόρο, Αίγινα.

ΜΕΣΑΙΟ BUDGET, ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Μεγάλα και μοντέρνα πλοία που στοχεύουν στη μαζική αγορά, συχνά μεταφέροντας περισσότερους από 2.500 επιβάτες, προσφέρουν δρομολόγια έως και 16 ημερών στη Μεσόγειο, ενώ κάποια δρομολόγια φτάνουν μέχρι τις Καναρίους νήσους. Τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν ποικιλία εστιατορίων και μπαρ (συχνά με έξτρα κόστος για τον επιβάτη), πολυτελή spa, γυμναστήρια, πολλές πισίνες, διάφορες δραστηριότητες (οινογευσίες, μαθήματα χορού, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, stand-up comedy, κ.λπ). Πολλά από αυτά τα πλοία είναι επίσης ιδανικά για οικογένειες, καθώς διαθέτουν και καμπίνες 4 ατόμων και περιλαμβάνουν δραστηριότητες για τα παιδιά (ομαδικά παιχνίδια, χώρους με ηλεκτρονικά, υδάτινα πάρκα κ.ά.) και ειδικά μενού, όλα μέσα στην τιμή του πακέτου – η οποία είναι είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτήν των ενηλίκων.

Info

Η MSC Cruises (www.msccruises.com) αλλά και η Costa (www.costacruise.com) αναχωρούν από λιμάνια της Ιταλίας και της Ισπανίας (προσφέροντας κάποιες αναχωρήσεις και από τον Πειραιά) με προορισμό τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο. Οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ το άτομο για 6 ημέρες, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε και το επιπλέον κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου από και προς το λιμάνι αναχώρησης / άφιξης. Φέτος η Carnival (www.carnival.com) θα προσεγγίσει με το νεότευκτο «Carnival Vista» 5 φορές το λιμάνι του Πειραιά, από όπου θα ξεκινούν 11ήμερες κρουαζιέρες για Σμύρνη, Ρόδο, Μάλτα, Νάπολη, Ρώμη, Λιβόρνο, Μασσαλία και Βαρκελώνη. Mεσαίου budget κρουαζιέρες είναι επίσης αυτές που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ευρώπη, στη Βαλτική και στα Νορβηγικά Φιορδ με αναχωρήσεις από κοντινά λιμάνια.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΘΕΜΑ

Πολλά κρουαζιερόπλοια αυτοαποκαλούνται πλωτά resorts, συγκρίνοντας επάξια τις εγκαταστάσεις και τις παροχές τους με αυτές των πολυτελών ξενοδοχειακών αλυσίδων. Αν και συνήθως μεταφέρουν μεγάλο όγκο επιβατών (πάνω από 3.000 άτομα), διαθέτουν άνετες καμπίνες, προσεγμένη διακόσμηση και εξαιρετικό φαγητό.

Υπάρχουν ακόμα και υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια, αντίστοιχα ξενοδοχείων 6 αστέρων, αποκλειστικά με σουίτες, ενώ στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται σαμπάνια, υπηρεσίες μπάτλερ, concierge, ιδιωτικές εκδρομές με ιστιοπλοϊκά, δωρεάν μασάζ δίπλα στην πισίνα και γκουρμέ γεύματα.

Γνωστά brands συνοδεύουν τις κρουαζιέρες αυτές, από παιχνίδια Lego μέχρι σαμπάνιες Veuve Clicquot, είδη προσωπικής περιποίησης Hermès και διάσημες (αμερικανικές συνήθως) αλυσίδες εστιατορίων, όπως Johnny Rockets και Margaritaville. Εν πλω παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις του Broadway και προβάλλονται ταινίες πρώτης προβολής σε κινηματογραφικές αίθουσες με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικό εξοπλισμό, ενώ προσφέρονται επίσης εντυπωσιακές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως εικονικό sky diving.

Η τελευταία τάση στις κρουαζιέρες πολυτελείας είναι τα ταξίδια περιπέτειας και εξερεύνησης. Τα εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής, οι ύφαλοι των νησιών Φίτζι, των Σαμόα και της Χαβάης, η Αυστραλία, η Βόρεια Θάλασσα με το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας, η Ανταρκτική και η Παταγονία, ο διάπλους του Νείλου στην Αίγυπτο αλλά και το αρχιπέλαγος των Φόκλαντ με τα 770 νησιά στον βόρειο Ατλαντικό αποτελούν μόνο μερικές από τις προτάσεις των εταιρειών.

Info

Μεταξύ άλλων, η Royal Carribean (www.royalcaribbean.com), η Celebrity Cruises (www.celebritycruises.com), η Cunard (με τα τρία υπερατλαντικά της πλοία «Queen Elizabeth», «Queen Victoria» και «Queen Mary 2»,  (www.cunard.co.uk) και η Crystal Cruises (www.crystalcruises.com) προσεγγίζουν με τα κρουαζιερόπλοιά τους κυριολεκτικά όλο τον κόσμο: Βόρεια και Νότια Αμερική, Καραϊβική, Αραβία και Ινδίες, Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Μεσόγειο και Βόρεια Ευρώπη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1.000 ευρώ το άτομο για ταξίδια στην Ευρώπη και από 2.000 ευρώ το άτομο για πιο μακρινά ταξίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου είναι έξτρα, ωστόσο υπάρχουν και πακέτα που αυτό συμπεριλαμβάνεται.

Η Silversea (www.silversea.com) πραγματοποιεί φέτος και κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με αφετηρία για πολλές από αυτές το λιμάνι του Πειραιά. Οι τιμές ξεκινούν από 2.000 ευρώ το άτομο.

Τέλος, η βρετανική Hebridean Cruise Lines (www.hebridean.co.uk), στοχεύοντας σε πιο exclusive εξυπηρέτηση, διαθέτει πλοία χωρητικότητας κάτω των 90 ατόμων.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο επιλέγουν χαλαρωτικές κρουαζιέρες σε ποτάμια, αξιοποιώντας ένα βασικό τους πλεονέκτημα: ότι με τα ποταμόπλοια μπορούν να προσεγγίσουν από πολύ κοντά τους τόπους που επισκέπτονται, σε αντίθεση με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, που περιορίζονται στην ακτογραμμή. Τα περισσότερα έχουν μεγάλα πανοραμικά παράθυρα, ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας με αργή ταχύτητα και δένουν είτε σε μικρά χωριουδάκια είτε στα κέντρα των πόλεων, δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες να εξερευνήσουν την περιοχή. Το στενόμακρο σχήμα τους σημαίνει λιγότερες καμπίνες σε σύγκριση με τα κρουαζιερόπλοια θαλάσσης και αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν συνήθως μόνο εξωτερικές καμπίνες με μπαλκόνια ή παράθυρα. Τα εστιατόριά τους είναι υψηλής ποιότητας, ενώ πολύ προσεγμένα είναι και τα προγράμματα διασκέδασης – όλα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του πακέτου. Πολλές εταιρείες διοργανώνουν επίσης θεματικές κρουαζιέρες σε ποτάμια, όπως κλασική μουσική στον Δούναβη ή οινογευσίες στον Δούρο.

Info

Οι πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη είναι οι κρουαζιέρες στον Σηκουάνα, τον Ρήνο, τον Δούναβη και τον Δούρο. Η αφετηρία εξαρτάται από τη διαδρομή (π.χ. υπάρχουν δρομολόγια που ξεκινούν από το Αμστερνταμ και καταλήγουν στη Βουδαπέστη ή από το Παρίσι και φτάνουν στην Πράγα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι διαδρομές στον Νείλο, στον Γιανκτζέ στην Κίνα καθώς και στα ρωσικά ποτάμια.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες με ποταμόπλοια που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, όπως οι A-ROSA, Abercrombie & Kent, AmaWaterways, American Cruise Lines, American Queen Steamboat Company, APT River Cruises, Avalon Waterways, CroisiEurope, French Country Waterways, Go Barging/European Waterways, Grand Circle Travel, Le Boat, Pandaw Cruises, Scenic Tours, SeaCloud Cruises, Tauck, Uniworld Boutique River Cruises, Vantage Deluxe World Travel, Viking River Cruises.

Οι περισσότερες κρουαζιέρες διαρκούν μεταξύ 10 και 14 ημερών και κοστίζουν από 200 ευρώ το άτομο την ημέρα έως και 500 ευρώ. Η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου προς το λιμάνι του εξωτερικού δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ…ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ

Πολλές εταιρείες στοχεύουν στην αγορά των οικογενειακών διακοπών και προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών, όπως παιδότοπους, ειδικές εγκαταστάσεις διασκέδασης για παιδιά, υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, καθώς και ειδικά γεύματα για τους μικρούς ταξιδιώτες. Κάποια πλοία διαθέτουν ακόμα και δραστηριότητες για εφήβους, όπως πάρτι όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ενηλίκους, μαθήματα DJ, διαγωνισμούς τραγουδιού και χορού, κ.ά. Family friendly κρουαζιερόπλοια υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες τιμής, μια και οι οικογένειες αποτελούν ένα από τα βασικά πελατειακά κοινά αυτού του είδους διακοπών. Αν ταξιδεύετε συν γυναιξί και… τέκνοις, συμβουλευτείτε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΣΟΥ

Σκεφτείτε κάποια δραστηριότητα ή ενδιαφέρον -από αεροβική γυμναστική μέχρι… ζωολογία- και οι πιθανότητες να υπάρχει μια σχετική κρουαζιέρα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Η ποικιλία των εμπειριών είναι ασύλληπτη: ζωγραφική, μουσική, παρατήρηση των άστρων με ειδικά τηλεσκόπια, γευσιγνωσίες και οινικές δοκιμές, ποδηλασία και περπάτημα, παιχνίδια όπως μπριτζ και πόκερ – οι θεματικές κρουαζιέρες προσφέρουν τα πάντα. Η συγκεκριμένη τάση εφαρμόζεται με δύο τρόπους, είτε μετατρέποντας ολόκληρο το πλοίο σε θεματικό ταξίδι για όλους είτε ζητώντας από τους επιβάτες να δηλώσουν συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και μαθήματα, τα οποία είναι ξεχωριστά από τις καθημερινές δραστηριότητες πάνω στο πλοίο. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 8ήμερη προσκυνηματική κρουαζιέρα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που διοργανώνει η Celestyal Cruises στα τέλη Οκτωβρίου. Η κρουαζιέρα ξεκινά από το Λαύριο και επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Κωνσταντινούπολη, το Δεκελί και το Κουσάντασι της Τουρκίας, την Πάτμο και τη Σύρο, διοργανώνοντας εκδρομές σε συγκεκριμένα προσκυνηματικά μνημεία σε κάθε προορισμό. Η τιμή της ξεκινά από 600 ευρώ το άτομο.

Ασυνήθιστες και πρωτότυπες είναι επίσης οι κρουαζιέρες με εθελοντικό χαρακτήρα, που στοχεύουν στην ενίσχυση περιοχών που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Η Carnival προσφέρει φέτος τέτοιου είδους κρουαζιέρες σε Αμερικανούς επιβάτες για εθελοντική εργασία στη Δομινικανή Δημοκρατία, με αναχώρηση από το Μαϊάμι (από 1.540 δολάρια το άτομο). Η Crystal Cruises μέσω του προγράμματος «You Care, We Care» προσφέρει στα πλοία της «Crystal Serenity» και «Crystal Symphony» δωρεάν εκδρομές που περιλαμβάνουν εθελοντική εργασία, όπως εργασία με ζώα στην Ισπανία, τη Γερμανία ή τη Νορβηγία, προσφορά βοήθειας σε κατοίκους της Κροατίας, της Κολομβίας ή της Ιταλίας, σε παιδιά στην Κόστα Ρίκα, στα νησιά Φίτζι, κ.λπ. Επίσης, αρκετές εταιρείες (π.χ. Holland American, Carnival Cruises, Royal Caribbean, Celebrity Cruises) διοργανώνουν εράνους πάνω στο πλοίο, μέσω των οποίων ενισχύουν οργανισμούς και συλλόγους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες κρουαζιέρας.

Διακοπές εν πλω διαβάστε το δεύτερο μέρος –>  εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή