ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: τελική ευθεία για το κοινό πόρισμα

ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: τελική ευθεία για το κοινό πόρισμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 15σέλιδο κείμενο συγκεκριμένων δεσμεύσεων σε πέντε τομείς (Οικονομία, Θεσμοί, Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία και Περιβάλλον) θα είναι το κοινό πόρισμα που θα δημοσιοποιήσει η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και της Δράσης. Σε χθεσινή μάλιστα συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της Δράσης, αποφασίστηκε να προσδώσουν στις σχετικές ανακοινώσεις πανηγυρικό χαρακτήρα με ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί στις 3 Ιουλίου. Ο στόχος της ιδέας είναι προφανής. Να στριμωχθούν οι αρχηγοί των κομμάτων –και κυρίως η Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης– να αποδεχθούν τις κοινές θέσεις του πορίσματος.

Αρκετά μέλη της επιτροπής δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πιο αισιόδοξα από ποτέ για το αίσιο τέλος της αποστολής τους. Βοήθησε σε αυτό και η πρόσφατη δήλωση του κ. Θεοδωράκη ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συνεργαστεί προεκλογικά με τη Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκτιμούν ότι μετά τη συγκεκριμένη δέσμευση, η σύμπραξη των δύο κομμάτων είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι ο κ. Θεοδωράκης ξέρει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες αυτόνομης επανεκλογής του στη Βουλή. Στο Ποτάμι, ωστόσο, δεν υιοθετούν άνευ όρων τη συγκεκριμένη προοπτική. Επιμένουν να τονίζουν ότι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνον αν δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο από τις εν εξελίξει συζητήσεις υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να συμπράξει στο νέο αυτό σχήμα. Και δεν κρύβουν ότι τούτο προϋποθέτει την αυτοδιάλυση και των δύο κομμάτων, ενώ υπογραμμίζουν και την αμιγώς μεταρρυθμιστική (και όχι κεντροαριστερή) λογική που πρέπει να διέπει το νέο σχήμα.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στη Σεβαστουπόλεως δεν δείχνουν να βιάζονται όσο στη Χαρ. Τρικούπη. Με άλλα λόγια, απορρίπτουν τις μεταβατικές λύσεις που προτείνει η κ. Γεννηματά, όπως π.χ. τη συνένωση των δύο Κ.Ο. ή και τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας μέχρι να διαπιστωθεί αν το εγχείρημα θα έχει απήχηση στους πολίτες.

Εν αντιθέσει, τέλος, με το ΠΑΣΟΚ που κρατά μια σαφώς πιο εγκρατή στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι μοιάζει να αποκλείει κάθε περίπτωση ακόμη και μελλοντικής συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Θεοδωράκης προανήγγειλε χθες διαδοχικές εκδηλώσεις με αποκλειστικό στόχο να αποδομήσει το σλόγκαν «αλλαγή σελίδας» της κυβέρνησης, απαριθμώντας τα ψέματα του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή