Τρίμηνη παράταση εργασιών εξεταστικής

Τρίμηνη παράταση εργασιών εξεταστικής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση των εργασιών της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αποφάσισε χθες να ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής η εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες. Εξέλιξη μάλλον αναμενομένη απ’ όλους, πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν συνειδητοποιήσει τον όγκο των στοιχείων που ζητήσαν από τις τράπεζες, τη Δικαιοσύνη και τους δανειολήπτες, και προς μεγάλη τους έκπληξη αυτά υπερβαίνουν μέχρι στιγμής τις 10.500 σελίδες. «Σας το είχαμε πει, αλλά εδώ, ως φαίνεται, παίζεται η παράσταση “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα”», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν διαπιστώθηκε αντικειμενική αδυναμία να ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής στις 18 Ιουνίου, όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, κι έτσι επιλέχτηκε η λύση της τρίμηνης παράτασης.

Ως προς την ουσία τώρα, η πλειοψηφία των βουλευτών (την οποία έχει, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε χθες να αρχίσουν να καλούνται μάρτυρες από την προσεχή κιόλας εβδομάδα, και πρώτοι να είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών (Εθνικής, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς). Αυτό συνέβη παρά την εύλογη παρατήρηση όλων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη η επιτροπή να προβεί προηγουμένως σε λεπτομερή επεξεργασία του υλικού, προκειμένου να είναι και σαφές το προς διερεύνηση αντικείμενο των μαρτύρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ανάγκη αυτή την υπογράμμισε στην πρώτη τοποθέτησή του ακόμη και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, αλλά όταν διαπίστωσε εκ των υστέρων τη βούληση των κυβερνητικών του εταίρων, μετέβαλε τη στάση του, ζητώντας μάλιστα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να του δώσουν σε non paper όσα εκείνοι έχουν μέχρι στιγμής διαπιστώσει από τη μελέτη των στοιχείων που έχουν φτάσει στη Βουλή.

Αν κάτι, ωστόσο, φάνηκε χθες από την ήπια κατά τα άλλα συνεδρίαση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει καταλήξει σε πόρισμα πριν καν αρχίσει το ουσιαστικό έργο της επιτροπής. Φάνηκε αυτό από την τοποθέτηση του βουλευτή Σπ. Λάππα, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει εντοπίσει σωρεία ελλείψεων στις τραπεζικές εγγυήσεις των δανείων κυρίως προς τα ΜΜΕ, πριν καν ακουσθούν στη Βουλή οι απόψεις των μαρτύρων που θα κληθούν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ακόμη και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ υποστήριξε επανειλημμένα ότι το λογικό είναι πρώτα να ακουστεί η άποψη των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν και την ευθύνη ελέγχου των δανείων και μετά να κληθούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και οι δανειολήπτες, αλλά ούτε εκείνος εισακούστηκε.

Εκπρόσωποι καναλιών

Κατόπιν τούτων, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έφυγαν με την πεποίθηση ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκαλέσει ντόρο για το πώς δόθηκαν κάποια δάνεια (κυρίως στα ΜΜΕ και λιγότερο στα κόμματα), εξ ου και ακριβώς μετά τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών θα κληθούν ως μάρτυρες οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών καναλιών. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η πλειοψηφία αποφάσισε χθες να αποσταλεί αίτημα γνωστοποίησης όλων των δανείων που έχουν λάβει και τα συγκροτήματα του Τύπου, καίτοι τα στοιχεία αυτά, ούτως ή άλλως, έχουν αποσταλεί ήδη στη Βουλή από τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή