Τεταμένο το κλίμα στη Μόρια, ζητούν μόνιμη αστυνόμευση

Τεταμένο το κλίμα στη Μόρια, ζητούν μόνιμη αστυνόμευση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση του αριθμού των προσφύγων καταγράφηκε χθες, ημέρα κατά την οποία καταμετρήθηκαν 58.367 άτομα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι 6.385 πρόσφυγες που διαμένουν σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ 8.286 βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η αύξηση κατά 1.400 ατόμων μέσα σε δύο ημέρες, παρότι δεν υπήρχαν ανάλογες αφίξεις προσφύγων.

Χθες επιστράφηκαν από τη Χίο στα Αδανα της Τουρκίας 13 πρόσφυγες Σύροι υπήκοοι (6 άντρες, 3 γυναίκες και 4 συνοδευόμενοι ανήλικοι), με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε και την ευθύνη, «οι επιστραφέντες δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου, ενώ είχαν ζητήσει οι ίδιοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία». Εντός του 2016 έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 1.048 άτομα (με βάση τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας), 462 άτομα με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και 36 υπήκοοι Τουρκίας, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας.

Τεταμένο είναι το κλίμα στο χωριό Μόρια της Λέσβου. Σε συνέλευση κατοίκων το προηγούμενο Σάββατο εκδηλώθηκαν η ανησυχία και η οργή μερίδας των κατοίκων, με αποδέκτες κυρίως τον δήμαρχο του νησιού κ. Σπύρο Γαληνό, αλλά και τον παρευρισκόμενο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Πάλλη. Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν κτηνοτρόφος άφησε πάνω στο τραπέζι μπροστά στον δήμαρχο το κομμένο κεφάλι προβάτου, το οποίο –όπως κατήγγειλε– είχαν σκοτώσει πρόσφυγες. «Είχα προειδοποιήσει πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε θα έχουμε παρόμοιες αντιδράσεις. Υπάρχει κίνδυνος για ακόμα χειρότερα. Σήμερα στη Λέσβο υπάρχουν σχεδόν 5.000 εγκλωβισμένοι, που είναι ψυχικά, σωματικά και οικονομικά εξαντλημένοι και όπως είναι φυσικό μπορεί να έχουν παραβατικές συμπεριφορές. Ο κόσμος της Λέσβου που επέδειξε αλληλεγγύη και ψυχραιμία, ανεβάζοντας το κύρος της Ελλάδας παγκοσμίως, δεν πρέπει να αφεθεί να πέσει σε λάθος αντιδράσεις», λέει στην «Κ» ο κ. Γαληνός. «Καταγράφονται κλοπές και άλλες καταστροφές, ενώ υπάρχει και ανασφάλεια, λόγω της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων σε ένα μικρό χωριό», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Γαληνός ζήτησε μόνιμη δύναμη της αστυνομίας στη Μόρια («προσφέρουμε εμείς το κτίριο»), ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζει το Κέντρο Κράτησης και προκαλούν αντιδράσεις: o βιολογικός καθαρισμός είναι σχεδιασμένος για 1.000 άτομα και όχι για 3.000, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν τα λύματα. Επίσης, το Κέντρο απαιτεί αρκετό νερό, με αποτέλεσμα όσο προχωρά το καλοκαίρι να υπάρχει κίνδυνος ελλείμματος στην υδροδότηση γειτονικών χωριών, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

«Είναι λογικό ο κόσμος να είναι σε ένταση», είπε στην «Κ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάλλης, κάνοντας λόγο και για λίγες ξενοφοβικές φωνές. «Ειδικά από Αύγουστο έως Οκτώβριο 2015 οι κάτοικοι της περιοχής έπαθαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους, όταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες διέσχιζαν τα χωράφια», λέει ο κ. Πάλλης. Ο κ. Πάλλης υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για την πορεία της αποζημίωσης 65 ατόμων, με κονδύλια ύψους 168.406 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή