Αυστηρή επιστολή Σουλτς προς Ερντογάν

Αυστηρή επιστολή Σουλτς προς Ερντογάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, οι οποίες απειλούνται με «πάγωμα», ύστερα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (1915) από τη Μπούντεσταγκ. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει για υποκρισία τους Γερμανούς, υπενθυμίζοντας τις πράξεις της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, σχολίασε ότι οι Γερμανοί βουλευτές με τουρκική καταγωγή που υπερψήφισαν την αναγνώριση έχουν «μολυσμένο αίμα».

Η Αγκελα Μέρκελ περιέγραψε ως «ακατανόητη» την τουρκική στάση. «Είναι ξεκάθαρο ότι με την έγκριση του ψηφίσματος φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις απόψεις της πλειοψηφίας της Μπούντεσταγκ και της τουρκικής πλευράς» είπε η ίδια, τονίζοντας ότι θα πιέσει για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Αγκυρας και Ερεβάν. Με επιστολή απάντησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τις «λεκτικές επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη της Μπούντεσταγκ». Ο Γερμανός πολιτικός καταδίκασε την απόπειρα του Τούρκου προέδρου να συνδέσει τους βουλευτές με τους «τρομοκράτες» του κουρδικού PKK.

Δηκτική ήταν και η αντίδραση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ. «Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ ότι είναι πιθανό ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος τον 21ο αιώνα να αναμείξει την επικριτική του στάση για τους βουλευτές τουρκικής καταγωγής της Μπούντεσταγκ με τις αμφιβολίες του για την τουρκική τους προέλευση», είπε. Ο Λάμερτ πρόσθεσε ότι «όποιος επιχειρήσει να πιέσει ή να απειλήσει βουλευτές πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το γερμανικό κοινοβούλιο». Οι τριγμοί που προκλήθηκαν στις διμερείς σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου δημιουργούν κινδύνους για την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, με τη Μέρκελ να κινδυνεύει να χάσει έναν σημαντικό σύμμαχο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της από αυτή του κοινοβουλίου σε σχέση με το Αρμενικό ζήτημα, ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς τη βίζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή