Αυξάνεται η πόλωση στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος

Αυξάνεται η πόλωση στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι εντάσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων οξύνονται περαιτέρω. Υποστηρικτές της καμπάνιας υπέρ του Brexit κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης του δημοψηφίσματος, απειλώντας ότι αν χρειαστεί θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη διορία διαδικτυακής εγγραφής ψηφοφόρων μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, μετά τη μικρή βλάβη που εμφανίστηκε στο σύστημα εγγραφής δύο ώρες πριν από τη λήξη της πρωταρχικής προθεσμίας την Τρίτη. Οι περισσότερες εγγραφές της τελευταίας στιγμής ήταν από νεότερους ψηφοφόρους που ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που διάκεινται θετικά στην Ε.Ε., πράγμα που έδωσε τροφή σε σενάρια νόθευσης του δημοψηφίσματος από πλευράς υποστηρικτών του Brexit. Ο Αρον Μπανκς, ένας εκ των επικεφαλής της καμπάνιας «Leave. EU», μίλησε για «απέλπιδα προσπάθεια του κατεστημένου να εγγράψει όσους περισσότερους ψηφοφόρους υπέρ της παραμονής μπορεί», ενώ ο υπουργός Παιδείας και υποστηρικτής της παραμονής, Νίκι Μόργκαν, απάντησε δηλώνοντας ότι το στρατόπεδο του Brexit «μετατρέπεται σε ένα τσούρμο συνωμοσιολόγων».

Πέρα από την πιθανή ενίσχυση που θα δώσουν οι εγγραφές της τελευταίας στιγμής στο στρατόπεδο που αντιμάχεται το Brexit, η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ενισχύθηκε από άλλα δύο συμβάντα τις τελευταίες δύο ημέρες. Αρχικά, η βουλευτής των Συντηρητικών Σάρα Ουόλαστον αποσκίρτησε από το στρατόπεδο του Brexit, δηλώνοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο BBC ότι νιώθει άβολα για κάποιους ισχυρισμούς της καμπάνιας «Leave.EU» για το κόστος και τα κέρδη της φυγής από την Ε.Ε., των οποίων η εγκυρότητα είναι αμφίβολη.

Την επόμενη μέρα, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τζον Μέιτζορ και ο Τόνι Μπλερ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους πιθανούς κινδύνους που εγείρει το Brexit για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας από κοινού στο πανεπιστήμιο του Ολστερ στη Β. Ιρλανδία. Ο Μέιτζορ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, οι πιέσεις για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία «μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και αδύνατο να αναχαιτιστούν πολιτικά». Ο Μπλερ με τη σειρά του στάθηκε στη συμφωνία ειρήνης του 1998 στη Β. Ιρλανδία, η οποία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες εμφύλιας βίας, αναφέροντας ότι η Ε.Ε. έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα και τονίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά ανόητο το Ηνωμένο Βασίλειο να ρισκάρει τη συμμετοχή του σε αυτόν το σημαντικό παράγοντα σταθερότητας. Η υπ. της Βρετανίας για τη Βόρειο Ιρλανδία και υποστηρίκτρια του Brexit, Τερέζα Βιλιέρ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις ανεύθυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT