Πέντε ημέρες που δείχνουν τη συνέχεια

Πέντε ημέρες που δείχνουν τη συνέχεια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι έτοιμη η Αγγλία να σπάσει επιτέλους την «κατάρα» τόσων δεκαετιών και να πάρει ένα τρόπαιο που όφειλε να έχει στην τροπαιοθήκη της η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο;

Θα κάνουν αυτή τη φορά την υπέρβαση οι (μονίμως αφελείς) Ρώσοι; Θα καταφέρει η Γερμανία να κάνει ό,τι και η Ισπανία, να συνδυάσει, δηλαδή, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την κατάκτηση του Euro; Θα επιστρέψουν σε τοπ επίπεδο οι Ισπανοί μετά το κάζο τους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας; Εχει το μέταλλο των παλιών φουρνιών της αυτή η Ιταλία; Μπορούν να παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο ομάδες που συνήθως παίζουν μόνο αυτόν του ρυθμιστή;

Θα καταφέρουν να μη γίνουν σάκος του μποξ η Αλβανία, η Ουαλλία, η Σλοβακία, η Β. Ιρλανδία και η Ισλανδία στην παρθενική τους εμφάνιση;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα ακόμα, απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε με το καλημέρα, σίγουρα όμως η πρώτη εικόνα των ομάδων στο ξεκίνημα του Euro 2016 θα είναι μια πρόγευση γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, πάντα με τη γνώση ότι το ποδόσφαιρο γεννά από τη φύση του ανατροπές και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκίνησε χθες με τον αγώνα της διοργανώτριας Γαλλίας κόντρα στη Ρουμανία, αλλά το κυρίως πιάτο της 1ης αγωνιστικής των έξι ομίλων σερβίρεται από σήμερα μέχρι και την Τρίτη. Σε αυτά τα έντεκα παιχνίδια (δώδεκα μαζί μ’ εκείνο της πρεμιέρας) θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από τη δυναμικότητα των ομάδων, τις ισορροπίες που θα αρχίσουν να διαμορφώνονται σε κάθε όμιλο, τους παίκτες που από την αρχή θα επιχειρήσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να γίνουν πρωταγωνιστές και να ξεχωρίσουν.

Η 1η αγωνιστική μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης έχει πάντα ιδιαιτερότητες, δυσκολίες προσαρμογής και μεγάλη πίεση για το καλό αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θέλουν να κτίσουν όλες οι ομάδες τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση. Μέχρι όμως να ξεχωρίσει οριστικά η ήρα από το σιτάρι, όλοι έχουν δικαίωμα στην ελπίδα κι αυτό το άγνωστο που κρύβει πάντα το πρώτο παιχνίδι και γοητεύει το κοινό που διψά να ρουφήξει τις πρώτες εικόνες.

Η διεύρυνση της διοργάνωσης με τη συμμετοχή για πρώτη φορά 24 ομάδων στην τελική φάση, δημιουργεί μια αποφόρτιση σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Οι όμιλοι είναι έξι κι όχι τέσσερις, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και λιγότερο στρίμωγμα απ’ όσο συνήθως. Σε κάθε όμιλο υπάρχουν τα ξεκάθαρα φαβορί, τα αουτσάιντερ κι αυτοί που μοιάζουν χαμένοι από χέρι, ενώ στις προηγούμενες διοργανώσεις, όταν οι ομάδες ήταν 16 και μοιράζονταν σε τέσσερις ομίλους, οι μεγάλες μάχες ξεκινούσαν συχνά από πολύ νωρίς, μέχρι να έλθουν στις επόμενες φάσεις οι ακόμα μεγαλύτερες.

Κλασικό ντέρμπι το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής δεν έχει. Ισως το ματς Αγγλία – Ρωσία να μοιάζει το πιο λαμπερό, αλλά έχουν και οι δύο μακρά παράδοση στις αποτυχίες και δεν θεωρείται ζευγάρι κορυφής. Υπάρχουν όμως αρκετά ισορροπημένα ζευγάρια και το ενδιαφέρον είναι δεδομένο.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/6: 16.00 Αλβανία – Ελβετία (Α΄ όμιλος), 19.00 Ουαλλία – Σλοβακία (Β΄ όμιλος), 22.00 Αγγλία – Ρωσία (Β΄ όμιλος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/6: 16.00 Τουρκία – Κροατία (Δ΄ όμιλος), 19.00 Πολωνία – Βορ. Ιρλανδία (Γ΄ όμιλος), 22.00 Γερμανία – Ουκρανία (Γ΄ όμιλος)

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/6: 16.00 Ισπανία – Τσεχία (Δ΄ όμιλος), 19.00 Ιρλανδία – Σουηδία (Ε΄ όμιλος), 22.00 Βέλγιο – Ιταλία (Ε΄ όμιλος)

ΤΡΙΤΗ 14/6: 19.00 Αυστρία – Ουγγαρία (ΣΤ΄ όμιλος), 22.00 Πορτογαλία – Ισλανδία (ΣΤ΄ όμιλος)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT