Ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο

Ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται κατά πληροφορίες ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν τη διάδοση μιας εικόνας αναδίπλωσης σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη κριτική για τη γενική οικονομική και φορολογική πολιτική. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η παρούσα εικόνα του υπουργικού συμβουλίου αφήνει περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι υπουργοί είχαν περιορισμένο εύρος κινήσεων, αφενός, λόγω της ανάγκης να βρίσκονται διαρκώς σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφετέρου, διότι δεν είχε αποτυπωθεί η τελική συμφωνία. Οπότε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί στους υπουργούς ο απαραίτητος χρόνος για να προχωρήσουν το έργο τους και να αξιολογηθούν αργότερα. Στην παρούσα φάση, πρόσθεταν, σημασία έχει να προκύψει έργο σε όλα τα πεδία της διακυβέρνησης.

Θεσμικές πρωτοβουλίες

Μια πρόσθετη αιτία μετάθεσης του ανασχηματισμού είναι οι γενικές θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου. Ηδη, από την κυβέρνηση έχει επιβεβαιωθεί ότι θα καταθέσει την πρότασή της για τον νέο εκλογικό νόμο εντός του Ιουλίου. Ενώ στις 24 Ιουλίου, ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και την πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση, γεγονός το οποίο θα εγκαινιάσει έναν διάλογο αρκετών μηνών. Η μετάθεση του ανασχηματισμού δεν μειώνει τις συζητήσεις για τη διεύρυνση της κυβέρνησης με δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Επί τούτου παρενέβη χθες ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος σε συνέντευξή του (Εφημερίδα των Συντακτών) αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων που εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση». Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν ότι είναι λιγότερο πιθανή η υπουργοποίηση του κ. Κουβέλη, καθώς πολύ περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η αξιοποίησή του σε κάποιο ευρύτερο ρόλο, ο οποίος θα συνιστά και έναν συμβολισμό για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει το ακροατήριό του. Στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να καταγράφονται δηλώσεις δυσαρέσκειας προς το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Επί τούτου, με επίκεντρο το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, επανήλθε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ο οποίος χθες δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι: «η πίεση που υπήρχε από το πρώτο μνημόνιο ήταν να καταργηθούν όλα τα προνόμια στα νησιά. Δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που προβλέπει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα». Αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας των πολυτέκνων, τονίζοντας ότι: «αρκετά από τα μέτρα που πήραμε δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ξένους αξιωματούχους στην Ελλάδα, ενώ στις 22 Ιουνίου θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου την επόμενη μέρα θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου για το προσφυγικό (θα συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, ενώ θα επισκεφθεί τη Λέσβο) και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα στις 20 και 21 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT