Τη δημιουργία 12 επιπλέον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Ελλάδα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ενώ προτίθεται να προχωρήσει σε ανακατασκευή των δομών στο Κουτσόχερο Λάρισας, τον Κατσικά Ιωαννίνων και τη Ριτσώνα Εύβοιας, τρεις χώρους που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας.
Στα κυβερνητικά σχέδια αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Με προηγούμενες δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως μεταξύ των νέων χώρων δεν περιλαμβάνεται η περιοχή Γκορυτσά του Ασπροπύργου. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας συμπλήρωσε πως η πρώτη φάση της αντιμετώπισης του προσφυγικού θα ολοκληρωθεί με τη μετακίνηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά και το Ελληνικό, δύο από τα αγκάθια της κυβερνητικής διαχείρισης.
Πάντως, οι διαμαρτυρίες για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι συχνές και επεκτείνονται σε πολλές περιοχές. Την Τετάρτη ήταν η σειρά των οικογενειών Αφγανών που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας να διαμαρτυρηθούν για την ποιότητα του φαγητού (σε πάρα πολλά κέντρα θεωρείται απαράδεκτο), αλλά και τις συνθήκες υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχει μόνο ένα μπάνιο για γυναίκες για ένα πληθυσμό που ξεπερνά τα 1.300 άτομα!
Η καταμέτρηση
Σε 57.113 καταμετρήθηκαν χθες το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 8.197 βρίσκονταν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 14.830 στην Αττική (εκ των οποίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονταν 1.397 και στους τρεις χώρους του Ελληνικού πάνω από 3.600, ενώ πάνω από 3.000 φιλοξενούνται στον προβλήτα του Σκαραμαγκά), 2.155 στην Κεντρική Ελλάδα, 283 στη Νότια και 26.139 στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Ηπειρο). Ακόμα 66 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, από το πλοίο Αριάδνη, προερχόμενοι από Χίο και Μυτιλήνη. Στους 5.509 ανέρχονται όσοι διαμένουν σε δομές και χώρους που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.545 είναι σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Εκπαιδευτικές δράσεις
Αντιμέτωπο με το ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν τα παιδιά των προσφύγων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η καταγραφή των παιδαγωγικών – εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνονται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από διάφορους φορείς. Η καταγραφή αυτή πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς ανά κέντρο φιλοξενίας και αποτύπωσε, αφενός, τον αριθμό των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στα Κέντρα και αφετέρου, τη συνολική εικόνα των παρεμβάσεων αλλά και των κενών. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της καταγραφής ανατέθηκε στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων, Ν. Ασκούνη, Σ. Δημητριάδη και Ν. Ναγόπουλο. Η καταγραφή παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δράσεων από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.