Πόσο ακριβά μπορεί να κοστίσει ο κίνδυνος της χώρας σε μια εταιρεία

Πόσο ακριβά μπορεί να κοστίσει ο κίνδυνος της χώρας σε μια εταιρεία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση του ρίσκου της Ελλάδας και η βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος τσιμέντων Τιτάν ήταν οι δύο βασικότεροι λόγοι που η εταιρεία κατόρθωσε να ολοκληρώσει χθες τη διάθεση νέων ομολογιών, αξίας 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 3,5%. Η έκδοση έγινε από τη θυγατρική του ομίλου Titan Global Finance Plc., η οποία έχει συσταθεί το 2007 και εδρεύει στο Λονδίνο. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή παλαιότερου ομολόγου (2012), με επιτόκιο 8,75%. Τότε, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ ήταν υψηλός.

Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σόφια. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Vladislav Goranov και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Dimitar Radev. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ερχονται αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

Δραστικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Αttica Bank θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ήμερες, ενώ η γενική συνέλευση της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου, θα εγκρίνει και το νέο Δ.Σ., που θα είναι ριζικά ανανεωμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα αν θα παραμείνουν 1-2 από τα μέλη που αποτελούν το σημερινό Δ.Σ. της τράπεζας. Αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που διενεργεί το ΤΧΣ και της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. Ηδη το ΤΧΣ έχει ενημερώσει τις διοικήσεις για τα κριτήρια και τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλές παραιτήσεις και αντικαταστάσεις μελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αντικατασταθούν περίπου 25 μέλη στα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών. Ετσι μαζί με την Αττικής οι συνολικές αλλαγές μελών Δ.Σ. θα ξεπεράσουν τα 35 άτομα!

Ο βρετανικός όμιλος Tesco φεύγει από την Τουρκία, καθώς πούλησε τις επιχειρήσεις ειδών διατροφής στην ανταγωνιστική Migros έναντι 32,8 εκατ. ευρώ. Υπό την πίεση του εντεινόμενου ανταγωνισμού, πουλάει κυρίως όσες επιχειρήσεις του στο εξωτερικό δεν έχουν καλή απόδοση. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία πολλές ξένες αλυσίδες.

Κακές συνήθειες που αλλάζουν δύσκολα

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που η χώρα μπήκε στην εποχή των μνημονίων, οι κυβερνήσεις, όπως φαίνεται, δεν μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία. Και στα τρία μνημόνια που έχουν υπογραφεί γίνεται αναφορά από τους πιστωτές της χώρας για τον κρατικό παρεμβατισμό στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ετσι και στο συμπληρωματικό μνημόνιο οι πιστωτές αναφέρουν ότι η ικανότητα είσπραξης εσόδων έχει παρεμποδιστεί από την πολύπλοκη νομοθεσία, την κακή διαχείριση, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις- αμνηστίες.

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η φοροδιαφυγή στον τουρισμό

Η παραοικονομία ζει και βασιλεύει στον χώρο του τουρισμού εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου. Πέραν της τεράστιας φοροδιαφυγής που υπάρχει στο πεδίο των τουριστικών μισθώσεων σε ιδιωτικές κατοικίες, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στον κλάδο των ξεναγήσεων. Οπως διαπιστώνουν επαγγελματίες του τουρισμού, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τις ξεναγήσεις γκρουπ τουριστών, ακόμη και σε προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους, δεν τις κάνουν ξεναγοί αλλά άσχετα με το συγκεκριμένο επάγγελμα άτομα, τα οποία δεν δηλώνουν πουθενά τα εισοδήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT