Η Γέλεν ανέβαλε την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων

Η Γέλεν ανέβαλε την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Federal Reserve αναβάλλει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, καθώς οι απογοητευτικές εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας δεν ενθαρρύνουν μια αύξηση του κόστους δανεισμού. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πολύ πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων ακόμη και εντός του Ιουνίου.

Τρεις ημέρες πριν από την ομιλία της κ. Γέλεν στη Φιλαδέλφεια, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη διάρκεια του Μαΐου δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ηταν η μικρότερη αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια. Ετσι, η είδηση είχε ήδη πείσει τους περισσότερους οικονομολόγους, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Για ορισμένους αναλυτές, πάντως, ένας ακόμη παράγοντας που αναγκάζει τη Fed να τηρεί στάση αναμονής είναι και η αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Η επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας θα είναι στις 14 και 15 Ιουνίου, μόλις οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Εν ολίγοις ήταν αναμενόμενη μια αλλαγή στον τόνο της προέδρου της Fed σε σύγκριση με την προηγούμενη ομιλία της, οπότε είχε τοποθετήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων «εντός των επόμενων μηνών», αφήνοντας έτσι στις αγορές την προσδοκία για μια κίνηση ακόμη και εντός του Ιουνίου. Αυτή τη φορά αρκέστηκε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης στο κόστος δανεισμού «αν τα στοιχεία της οικονομίας καταδείξουν ενίσχυση της αγοράς εργασίας και επιτάχυνση του πληθωρισμού ώστε να πλησιάζει τον στόχο του 2%».

Η κ. Γέλεν πέτυχε, ωστόσο, κάτι που δεν ήταν εξίσου αναμενόμενο υπό τις συνθήκες αυτές: να καλλιεργήσει γενικευμένη ευφορία στις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν με σημαντικά κέρδη κατά την πρώτη συνεδρίαση ύστερα από την ομιλία της και τον δείκτη S&P 500 να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Κι αυτό γιατί στην ομιλία της δεν ενέπνευσε καμία ανησυχία για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά δήλωσε αντιθέτως αισιόδοξη ότι επίκεινται θετικές εξελίξεις. Η κ. Γέλεν δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, αλλά τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να δίνει κανείς τόσο μεγάλη σημασία σε ένα και μόνο στοιχείο». Προσέθεσε, άλλωστε, πως «οι θετικές οικονομικές δυνάμεις έχουν υπερισχύσει των αρνητικών σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT