Εντονη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εντονη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δυσμενές διεθνές κλίμα, στον απόηχο της πολύνεκρης χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ αλλά και του επικείμενου δημοψηφίσματος για το Brexit, αναδεικνύει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και βυθίζει το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο συνδυασμός ρευστοποίησης χρηματιστηριακών και ανόδου των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνει τη δυσπιστία των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία καθώς τα όποια μηνύματα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποίηση Ελληνικού, Συνταγματική αναθέωρηση) δεν αντιμετωπίζονται ως επαρκή δείγματα προθέσεων από τους επενδυτές. Κι αυτό παρά την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 5,83% από τις αρχές του 2016 ενώ με τη σημερινή 4η κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση οι απώλειες έφθασαν το 9,03%. Η ένταση των ρευστοποιήσεων με βασικούς πωλητές ξένα αλλά και εγχώρια επενδυτικά σχήματα αποτυπώνεται στις μεγάλες απώλειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα η μετοχή της Εθνικής τράπεζας υπέστη απώλειες 10,40% και διολίσθησε στα 0,224 ευρώ, ο τίτλος της τράπεζας Πειραιώς υπέστη πτώση 9,17% και έκλεισε στα 0,208 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε πτώση 6,94% και έκλεισε στα 2,01 ευρώ και ο τίτλος της Eurobank σημείωσε απώλειες -6% και διαμορφώθηκε στα 0,799 ευρώ.

Η σημερινή νέα μεγάλη πτώση (-3,89%) του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 594,58 μονάδες είναι αποτέλεσμα:

α) του αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη όσο πλησιάζουμε στην ψηφοφορία της Αγγλίας στις 23 Ιουνίου και του νέου αιματηρού γεγονότος στις ΗΠΑ.

β) στην αύξηση του επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

γ) στην μείωση της εμπιστοσύνης των μεγάλων διεθνών διαχειριστών προς την Ελλάδα αφού μόνο οι αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που έχει αφυδατωθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή