Μειωμένο ΕΚΑΣ από το τέλος Ιουνίου για τους συνταξιούχους

Μειωμένο ΕΚΑΣ από το τέλος Ιουνίου για τους συνταξιούχους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος Ιουνίου θα καταβληθεί για πρώτη φορά το ΕΚΑΣ σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, που αφήνουν εκτός επιδόματος σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που θα λάβουν μειωμένη την παροχή. Εγκύκλιος του ΙΚΑ που εκδόθηκε σε συνέχεια της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι το ΕΚΑΣ χάνουν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ συντάξιμες μηνιαίες αποδοχές.

Αναλυτικά, ορίζει ότι στο εξής (για το 2016) το ΕΚΑΣ θα κυμαίνεται από 57,5 ευρώ έως 230 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται εντελώς το επίδομα των 30 ευρώ τον μήνα που σήμερα λαμβάνουν κάποιοι δικαιούχου. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το επίδομα δικαιούνται πλέον μόνον όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ, έναντι 8.472 ευρώ που προέβλεπε η απόφαση που ίσχυε χωρίς αλλαγές από το 2011 έως και τον Απρίλιο. Το ατομικό φορολογητέο εισόδημα πέφτει από 9.884,11 ευρώ σε 8.884 ευρώ ενώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται από 15.380,90 ευρώ σε 11.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω. Εξειδικεύεται μάλιστα πως οποιαδήποτε μετατροπή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του έτους δεν επηρεάζει την καταβολή του ΕΚΑΣ. Στην περίπτωση όμως που ο συνταξιούχος – ανάπηρος της συγκεκριμένης κατηγορίας κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% και παράλληλα δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, τότε το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό. Εάν διαπιστωθεί ότι με δόλο ο συνταξιούχος υπέβαλλε ανακριβή δήλωση είτε για τον φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, τότε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο. Η παρακράτηση γίνεται από το ποσό της κύριας σύνταξης, σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT