Διαμάχη για τα όπλα με φόντο το νέο μακελειό

Διαμάχη για τα όπλα με φόντο το νέο μακελειό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΛΑΝΤΟ. Εκκληση προς το Κογκρέσο να ψηφίσει νόμους που δυσχεραίνουν την αγορά «πολεμικού οπλισμού» πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, μία ημέρα μετά τη μαζική δολοφονία 49 ανθρώπων στο γκέι κλαμπ Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο δράστης Ομάρ Ματίν «ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του, με τη βοήθεια του Ιντερνετ», και σημείωσε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι καίριας σημασίας να μην υπάρχει εύκολα διαθέσιμος ισχυρός οπλισμός.

Οι εικόνες χθες έξω από τα νοσοκομεία του Ορλάντο ήταν συγκλονιστικές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά να δώσουν αίμα για τους 53 τραυματίες. Εως χθες το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί 600 φιάλες αίματος, ενώ οι ουρές δεν είχαν μειωθεί – μια μικρή ένδειξη της αποστροφής που αισθάνθηκε η αμερικανική κοινωνία για την ακραία ομοφοβία του 29χρονου δολοφόνου. Οι 49 νεκροί ήταν στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Ερωτηθείς για την ακριβή εξέλιξη των συμβάντων, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ορλάντο δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα να δέχθηκαν τις σφαίρες της ομάδας των ειδικών δυνάμεων που επενέβη στο κλαμπ στις 5 το πρωί της Κυριακής, τρεις ώρες αφότου εισέβαλε σε αυτό ο Ματίν. Μετά τα πρώτα λεπτά της επίθεσης, ο δράστης ταμπουρώθηκε στις τουαλέτες, από όπου συνομίλησε τρεις φορές με το 911, τον αμερικανικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι, στα τηλεφωνήματα, ο δράστης είπε ότι κάνει ό,τι κάνει «για χάρη του ηγέτη του ISIS, τον οποίο κατονόμασε και στον οποίο δήλωσε πίστη». Ο Κόμι σημείωσε ότι παρά τη δήλωση αυτή «δεν έχουμε βρει ενδείξεις ότι έλαβε συγκεκριμένες κατευθύνσεις από το εξωτερικό» και ότι το Ισλαμικό Κράτος έδρασε μάλλον ως «πηγή έμπνευσης». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κόμι απέφυγε να χρησιμοποιεί το όνομα του δράστη, τονίζοντας ότι μερικές φορές η φήμη μετά θάνατον αποτελεί κίνητρο.

Με ανακοίνωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αλ Μπαγιάν, το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τον Ματίν «στρατιώτη του χαλιφάτου», αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το εάν η οργάνωση είχε κάποιο ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση ή εάν έστω γνώριζε τα σχέδια του Ματίν.

Το βασικό όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης ήταν ένα AR 15, παραλλαγή του επιθετικού τυφεκίου Μ16 που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός, το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει τη δολοφονία του μέγιστου αριθμού ανθρώπων. «Υπάρχουν κάποια μέτρα κοινής λογικής που πρέπει να λάβει το Κογκρέσο ώστε να είναι πιο δύσκολο για ένα άτομο να αποκτήσει πολεμικό όπλο», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «εξοργισμένος».

«Η αστυνομία δυσκολεύεται ακόμη και να ενημερωθεί ότι κάποιος που βρίσκεται σε λίστα παρακολούθησης έχει αγοράσει όπλο», επισήμαν εν συνεχεία ο Μπαράκ Ομπάμα, επί των ημερών του οποίου έχουν γίνει 16 μαζικές δολοφονίες σε αμερικανικό έδαφος. «Και αν ενημερωθούν, μερικές φορές δεν μπορούν να σταματήσουν την αγορά. Είναι τρελό».

«Διευκολύνουμε άτομα που έχουν προβλήματα, ή ψυχικά νοσήματα, ή που θέλουν να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, να αποκτήσουν πολύ ισχυρά όπλα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι πρόβλημα ανεξαρτήτως κινήτρου».

Δηλώσεις Χ. Κλίντον

Η υποψήφια διάδοχός του Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν κατά της τζιχαντιστικής ιδεολογίας. «Ο δολοφόνος είναι νεκρός, αλλά ο ιός που δηλητηρίασε το μυαλό του είναι πολύ δυνατός και πρέπει να του επιτεθούμε», δήλωσε η Κλίντον.

Ο αντίπαλος της Χ. Κλίντον, Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, επιδόθηκε στο αγαπημένο του άθλημα της συνωμοσιολογίας, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ομπάμα. «Μας κυβερνά ένας άνθρωπος που είτε δεν είναι αρκετά σκληρός, είτε δεν είναι αρκετά έξυπνος, είτε έχει κάτι άλλο στο μυαλό του», είπε ο Τραμπ στο δίκτυο Fox. «Και αυτό το κάτι άλλο, ο κόσμος δεν μπορεί να το πιστέψει. Κάτι τρέχει». Ενώ στις ΗΠΑ η επίθεση έβαλε φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία, σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Σίδνεϊ, μνημεία φωτίστηκαν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ως ένδειξη συμπαράστασης προς την κοινότητα LGBT.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT